Κόσμος|03.05.2024 08:19

Η ανατομία της... Κωνσταντινούπολης: Ο συντηρητισμός μειώνεται, το μοντέρνο επελαύνει...

Μαρία Ζαχαράκη

Η ερευνητική εταιρεία Konda εξέτασε την αλλαγή στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία 15 χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα με τίτλο «Κατανοώντας την Κωνσταντινούπολη», υπήρξε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εκφράζονται ως «μοντέρνοι».

Μεταξύ των παραμέτρων της έκθεσης είναι ο τρόπος ζωής, η θρησκευτικότητα, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το εργασιακό καθεστώς των Κωνσταντινουπολιτών.

Στο Βαρόμετρο Δεκεμβρίου 2013 της KONDA, το 32% όσων ζουν στην Κωνσταντινούπολη ορίζουν τον τρόπο ζωής τους ως σύγχρονο, ενώ το σχετικό ποσοστό έφτασε το 38% αυτόν τον μήνα.

Οι συντηρητικοί

Το ποσοστό όσων αυτοπροσδιορίζονται παραδοσιακά συντηρητικοί είναι 42% και το ποσοστό των θρησκευόμενων συντηρητικών 24%. Σύμφωνα με αυτό, ενώ το ποσοστό των θρησκευόμενων συντηρητικών στην Κωνσταντινούπολη παραμένει στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη Τουρκία, αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως σύγχρονοι αρχίζουν να αντικαθιστούν τους παραδοσιακά συντηρητικούς.

Η αύξηση του ποσοστού των αθεϊστών και των θεϊστών στην Κωνσταντινούπολη με την πάροδο των ετών είναι επίσης αισθητή. Το συνολικό ποσοστό αθεϊστών και μη πιστών μετρήθηκε 4 μονάδες υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό στην Τουρκία.

Στην Κωνσταντινούπολη ζουν (επισήμως) 15.655.924 άνθρωποι, ήτοι το 18% του πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση· η μεγαλύτερη ομάδα εργασίας που ζει στην Κωνσταντινούπολη είναι οι νοικοκυρές με ποσοστό 46%. 

ΤουρκίαΚωνσταντινούποληειδήσεις τώρα