Γάζα: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της προβλήτας από τις ΗΠΑ - Ξεκινά η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας
NewsroomΟι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν σήμερα μια πλωτή εξέδρα στην ακτή της Λωρίδας της Γάζας, για τη μεταφορά περισσότερης βοήθειας στον θύλακα που έχει καταστραφεί από επτά μήνες πολέμου και του οποίου τα βασικά σημεία εισόδου είναι μπλοκαρισμένα εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.
Σήμερα (16/5) το πρωί, αμερικανικά στρατεύματα «που στηρίζουν την ανθρωπιστική αποστολή της παράδοσης πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας σε Παλαιστίνιους αμάχους που έχουν ανάγκη, ασφάλισαν την πλωτή εξέδρα στην παραλία της Γάζας», ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Χ το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).
Ο ΟΗΕ θα συντονίσει τη διανομή της βοήθειας
«Αναμένεται ότι τα φορτηγά που έχουν φορτωθεί με ανθρωπιστική βοήθεια θα αρχίσουν να φθάνουν στην ακτή τις επόμενες ημέρες», συνέχισε η CENTCOM, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια θα δοθεί στον ΟΗΕ ο οποίος «θα συντονίσει τη διανομή της στη Γάζα».
Η προβλήτα αυτή, το κόστος της οποίας ανακοινώθηκε στα 320 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, είχε αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης την 7η Μαΐου. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι ένα σκάφος στο οποίο είχε φορτωθεί βοήθεια είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Λάρνακας, στην Κύπρο, με προορισμό αυτή την πλωτή προβλήτα. Αναμένεται να εκφορτωθούν περίπου 100 τόνοι προσωρινών καταλυμάτων για τους κατοίκους της Γάζας, 2,4 εκατ. ανθρώπους, εκ των οποίων το 70% περίπου έχει εκτοπιστεί λόγω του πολέμου, σε έναν ήδη πολυπληθή θύλακα που βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και επτά μήνες.
- Ένας άλλος Φάμελλος: Πήρε το μικρόφωνο στην κοπή πίτας του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε viral!
- Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: Στους 39 οι νεκροί, πάνω από 150 οι τραυματίες - «Πολύ παράξενο δυστύχημα»
- Επιστολή Τραμπ στον Νορβηγό πρωθυπουργό: «Δεν είμαι υποχρεωμένος να σκέφτομαι με όρους ειρήνης...»
- Καρυστιανού για αμβλώσεις: Είναι θέμα δημόσιας διαβούλευσης - Για μένα υπάρχει ηθικό θέμα