Κόσμος|24.05.2024 14:29

Reuters: Ο Πούτιν θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και διαπραγματεύσεις υπό όρους

Newsroom

Έτοιμος να βάλει τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αν συμφωνηθεί εκεχειρία, που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές μάχης, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις ρωσικές πηγές, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν το Κίεβο και η Δύση, θα συνεχιστούν οι μάχες.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε σε μια μικρή ομάδα συμβούλων την απογοήτευσή του για αυτό που θεωρεί ως υποστηριζόμενες από τη Δύση προσπάθειες να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις και για την απόφαση του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποκλείσει τις συνομιλίες με τη Μόσχα.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμά για όσο θέλει, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση πυρός -να ‘παγώσει’ τον πόλεμο», ανέφερε η τέταρτη πηγή, υψηλόβαθμο πρόσωπο από τη Ρωσία που έχει εργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο.

Οι πηγές δεν θέλησαν να κάνουν γνωστό το όνομά τους.

Οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters είχαν επικοινωνία με πέντε πρόσωπα που έχουν εργαστεί με τον Πούτιν σε υψηλό επίπεδο στο πολιτικό και το επιχειρηματικό πεδίο. Η πέμπτη πηγή δεν έκανε κάποια σχόλιο αναφορικά με την περίπτωση να ‘παγώσει’ ο πόλεμος στις σημερινές γραμμές του μετώπου.

Τι απαντά ο Πεσκόφ

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για να πετύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο».

Από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν έγινε κάποιο σχόλιο.

Οι προβληματισμοί Πούτιν

Η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές και έχει οδηγήσει στην επιβολή σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής οικονομίας.

Τρεις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι η όποια σημαντική νέα προέλαση θα απαιτήσει ακόμα μία πανεθνική επιστράτευση, κάτι που δεν επιθυμεί, με τη μία πηγή - που γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο - να δηλώνει ότι η δημοτικότητά του κατακρημνίστηκε μετά την πρώτη επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η πανεθνική επιστράτευση τρόμαξε μέρος του πληθυσμού στη Ρωσία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύσιμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Πούτιν μειώθηκε κατά αρκετές μονάδες.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται επιστράτευση και ότι αντ’ αυτού στρατολογεί εθελοντές με συμβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Η προοπτική μιας κατάπαυσης πυρός, ή ακόμα και ειρηνευτικών συνομιλιών, φαίνεται αυτή τη στιγμή μακρινή.

Ο Ζελένσκι έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι μια ειρήνη με βάση τους όρους του Πούτιν είναι μη βιώσιμη. Έχει δεσμευθεί να πάρει πίσω τα εδάφη που χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Το 2022 υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε επίσημα «αδύνατες» τις όποιες συνομιλίες με τον Πούτιν.

Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι δεν θα είναι δυνατή καμία συμφωνία όσο ο Ζελένσκι είναι στην εξουσία, εκτός κι αν η Ρωσία τον παρακάμψει και καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Συνομιλίες στην Ελβετία

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για συνομιλίες που θα φιλοξενήσει η Ελβετία τον επόμενο μήνα και έχουν στόχο να ενοποιήσουν τις απόψεις διεθνώς για το πώς να δοθεί τέλος στον πόλεμο. Οι συνομιλίες συγκαλούνται με πρωτοβουλία του Ζελένσκι, που έχει δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθεί ο Πούτιν. Η Ελβετία δεν έχει προσκαλέσει τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες δεν είναι αξιόπιστες χωρίς τη δική της παρουσία εκεί. Η Ουκρανία και η Ελβετία επιθυμούν να συμμετάσχουν σύμμαχοι της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Μιλώντας στην Κίνα στις 17 Μαΐου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία ίσως χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες στην Ελβετία προκειμένου να πείσει μια ευρύτερη ομάδα χωρών να στηρίξουν το αίτημα του Ζελένσκι για πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο. «Είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε», δήλωσε ο Πούτιν στην Κίνα. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν σχολιάζει την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης, όπως τη χαρακτηρίζει, στην Ουκρανία, αλλά έχει κατ’ επανάληψη πει ότι η Μόσχα είναι ανοικτή στην ιδέα συνομιλιών που βασίζονται «στις νέες πραγματικότητες στο έδαφος». Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το θέμα αυτό, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η όποια πρωτοβουλία για ειρήνη πρέπει να σέβεται την ουκρανική «εδαφική ακεραιότητα, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και περιέγραψε τη Ρωσία ως το μοναδικό εμπόδιο για μια ειρήνη στην Ουκρανία.

ΡωσίαΠούτινΟυκρανίαειδήσεις τώρα