Κόσμος|07.11.2018 16:19

Μεσήλικες για προσωπικό θέλουν τα fast food στις ΗΠΑ!

Newsroom

Οι αλυσίδες fast food, που φημίζονται για τις χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας τους, προσλαμβάνουν πλέον μαζικά εργαζομένους άνω των 50 ετών. Για να καλύψουν μάλιστα τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό, βάζουν αγγελίες σε κοινωνικά κέντρα για συνταξιούχους, εκκλησίες και στην ιστοσελίδα της Ενωσης Συνταξιούχων των ΗΠΑ (AARP), σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου Bloomberg.

Αρκετά προτερήματα

Σύμφωνα με τις εταιρείες ευρέσεως προσωπικού, που αναλαμβάνουν να βρουν εργαζομένους για τα εστιατόρια εταιρειών όπως είναι τα McDonald’s, οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι έχουν αρκετά προτερήματα σε σχέση με τους νεαρούς φοιτητές που σε γενικές γραμμές μέχρι τούδε έκαναν τις συγκεκριμένες δουλειές. Πιο συγκεκριμένα, οι άνω των 50 ετών έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, είναι πιο «φιλικοί», συνεπείς και ακριβείς στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τα χρόνια δουλειάς που έχουν στην πλάτη τους είναι ένα ατού που οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού εκμεταλλεύονται με το ίδιο κόστος που θα είχε η πρόσληψη ενός νεότερου και άπειρου σε εργασιακούς χώρους υπαλλήλου, δηλαδή με 9,81 δολάρια την ώρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στροφή αυτή είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων που επηρεάζουν εν γένει την αμερικανική αγορά εργασίας.

Ο αριθμός των Αμερικανών από 65 έως 74 ετών οι οποίοι θα εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5%

Το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά, ενώ παράλληλα υπάρχει και η τάση οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (και σε προσδόκιμο ζωής) Αμερικανοί να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους ούτως ώστε να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, την περίοδο 2014-2024 ο αριθμός των Αμερικανών ηλικίας από 65 έως 74 ετών, οι οποίοι θα εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5%, ενώ το ίδιο διάστημα ο αριθμός των εργαζόμενων του ηλικιακού γκρουπ 16 έως 24 ετών αναμένεται να μειωθεί κατά 1,4%.

Το 2018 στις ΗΠΑ το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών που εργάζονται βρίσκεται ήδη στο 20% του συνολικού πληθυσμού της ηλικιακής αυτής ομάδας, που είναι το υψηλότερο αντίστοιχο ποσοστό εδώ και 55 χρόνια. Σε αυτό το σημείο αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι το 33% των Αμερικανών άνω των 65 δεν λαμβάνουν σύνταξη, αφού τα προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωναν χρήματα για ασφάλεια και σύνταξη. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τους γρήγορου φαγητού πληρώνουν χιλιάδες δολάρια για να προσλάβουν εργαζομένους άνω των 50 ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εταιρεία American Blue Ribbon (έχει τέσσερις αλυσίδες φαγητού), η οποία πλήρωσε 3.500 δολάρια τον περασμένο Ιούνιο για καταχωρίσεις θέσεων εργασίας στην ιστοσελίδα της Ενωσης Συνταξιούχων.