D-Day: Όσα έγιναν στους εορτασμούς των 80 ετών από την Απόβαση στη Νορμανδία
NewsroomΠαρουσία των ηγετών του δυτικού κόσμου αλλά και βετεράνων λαμβάνουν χώρα οι εορτασμοί για τα 80 χρόνια από την ιστορική απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, μια από τις σημαντικότερες στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της νίκης των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό.
Στους εορτασμούς, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μακρόν: Ευγνωμοσύνη σε όσους πολέμησαν στην απόβαση της Νορμανδίας
Στην ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «άνδρες που αψήφησαν τα πάντα απελευθέρωσαν τη γη μας», μπροστά σε μια ακτή «που ίσως ήταν το τελευταίο πράγμα που θα έβλεπαν στη ζωή τους». Την ημέρα εκείνη «είδαμε την αρχή αφού που φάνταζε αδύνατο».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντίσταση των Γάλλων ανταρτών κατά των Γερμανών και στη συνεργασία των ανταρτών με τις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ εκτενείς ήταν οι αναφορές του και στις προσωπικές ιστορίες στρατιωτών που πολέμησαν κατά την απόβαση.
Οι 150.000 άνθρωποι που αποβιβάστηκαν στη Γαλλία κατά την D-Day «δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα και δεν είχαν την ίδια σημαία και στολή», αλλά μοιράζονταν «την αποφασιστικότητα να απελευθερώσουν την Ευρώπη από την ναζιστική τυραννία». «Τους σκεφτόμαστε με τεράστια ευγνωμοσύνη», τόνισε.
Μητσοτάκης: Αποτίουμε φόρο τιμής
«Στην 80η επέτειο της D-Day, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες που πολέμησαν ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού στη μεγαλύτερη ναυτική, αεροπορική και χερσαία επιχείρηση στην ιστορία. Τιμούμε τη θυσία τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στα αγγλικά στο Χ (πρώην twitter) για την σημερινή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, όπου παραβρέθηκε.
Στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία
Η σύμμαχος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022, δεν προσκλήθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνέδεσε άμεσα τον αγώνα της Ουκρανίας για τη νεαρή δημοκρατία της με τη μάχη για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.
«Το να παραδινόμαστε σε τραμπούκους, να υποκύπτουμε σε δικτάτορες είναι απλά αδιανόητο», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αν το κάναμε αυτό, σημαίνει ότι θα ξεχνούσαμε τι συνέβη εδώ σε αυτές τις αγιασμένες παραλίες».
Κάρολος: Τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία
Μιλώντας σε μια βρετανική τελετή στο Βερ-σιρ-Μερ νωρίτερα σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, με στρατιωτική στολή, απηύθυνε επίσης έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία στη μάχη για ειρήνη.
«Θυμόμαστε το δίδαγμα που φθάνει σ' εμάς ξανά και ξανά μέσα από τις δεκαετίες: τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος μίλησε τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά.
- Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες: Νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια
- Μετά την κλοπή και πλημμύρα στο Λούβρο: Ζημιές σε πάνω από 300 σπάνια βιβλία στην αίθουσα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων
- Η Ελλάδα μπαίνει στο κλίμα των Χριστουγέννων: Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα της χώρας και πιο οι hot προορισμοί
- Απόλυτο αφεντικό στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ, που κοιτάζει μόνο την κορυφή!