Κόσμος|11.04.2019 14:57

Τζούλιαν Ασάνζ: Ο Ισημερινός τον έδιωξε από την πρεσβεία - Συνελήφθη ο Mr. WikiLeaks

Newsroom

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ καθώς ο Ισημερινός αποφάσισε την άρση του καθεστώτος ασύλου, ενώ λίγα λεπτά μετά την εκδίωξή του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, οι βρετανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημόσια διαμάχη του ιδρυτή των WikiLeaks με την κυβέρνηση του Ισημερινού και ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για τις συνθήκες στις οποίες διαβίωνε ο Ασάνζ. 

Η στιγμή της σύλληψης του Αυστραλού δημοσιογράφου: 

T

Οι σχέσεις του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του έχουν ψυχρανθεί αφότου ο Ισημερινός τον κατηγόρησε ότι διαρρέει πληροφορίες για την προσωπική ζωή του προέδρου Λένιν Μορένο. Ο Μορένο έχει πει πως ο Ασάνζ παραβίασε τους όρους βάσει των οποίων του έχει χορηγηθεί άσυλο.

Για ορισμένους, ο Ασάνζ είναι «ήρωας» επειδή εξέθεσε αυτό που οι υποστηρικτές του θεωρούν ως κατάχρηση εξουσίας από σύγχρονα κράτη και επειδή υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου.

Για άλλους, ωστόσο, είναι ένας «επικίνδυνος αντάρτης» που έχει υπονομεύσει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. «Γνωρίζουμε πως υπήρξε ένα αίτημα να παραδοθούν τα βιβλία επισκεπτών της πρεσβείας και τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας μέσα στην πρεσβεία», τόνισε ο Χράφνσον στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι οι πληροφορίες παραδόθηκαν στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου οι αρχές ήθελαν να τον ανακρίνουν στο πλαίσιο μιας έρευνας για σεξουαλική επίθεση. Η έρευνα αυτή τέθηκε αργότερα στο αρχείο, αλλά ο WikiLeaks φοβάται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να του ασκήσουν δίωξη.

Ο WikiLeaks προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον αφού δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που αποκάλυπταν πολύ επικριτικές αμερικανικές εκτιμήσεις για παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ή μέλη της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας.

T

Ο Ασάνζ απασχόλησε τα διεθνή πρωτοσέλιδα το 2010 όταν ο WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα απόρρητο στρατιωτικό βίντεο των ΗΠΑ που έδειχνε μια επίθεση με ελικόπτερα Απάτσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα ανθρώπων στη Βαγδάτη, περιλαμβανομένων δύο μελών του προσωπικού του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο ιστότοπος δημοσιοποίησε τουλάχιστον 90.000 απόρρητα έγγραφα με λεπτομέρειες για τη στρατιωτική εκστρατεία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν -ακολούθησε η δημοσιοποίηση σχεδόν 400.000 εσωτερικών στρατιωτικών αναφορών των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Ακολούθησε η δημοσιοποίηση περισσότερων από 250.000 απόρρητων τηλεγραφημάτων από πρεσβείες των ΗΠΑ, στη συνέχεια σχεδόν τριών εκατομμυρίων τηλεγραφημάτων που ανάγονταν στο 1973.

Μια «προαναγγελθείσα» εκδίωξη 

Στις αρχές Απριλίου, τα WikiLeaks ανακοίνωσαν με ανάρτησή τους στο Twitter ότι τις επόμενες ώρες ή μέρες, ο Τζούλιαν Ασάνζ επρόκειτο να εκδιωχθεί από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει βρει καταφύγιο από το 2012. 

Τα WikiLeaks επικαλέστηκαν τότε ανώτερο αξιωματούχο της πρεσβείας του Ισημερινού, ενώ ανέφεραν πως αιτία γι' αυτή την απόφαση είναι το σκάνδαλο INAPapers, σημειώνοντας παράλληλα πως υπήρχε συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία για τη σύλληψή του. 

T

Το ΙΝΑPapers είναι σκάνδαλο διαφθοράς που εμπλέκει τον πρόεδρο της χώρας του Ισημερινού, Λένιν Μορένο. Πριν λίγες μέρες, ο Moreno κατηγόρησε τον Ασάνζ για συνεχείς παραβιάσεις στους όρους της χορηγίας ασύλου που του δόθηκε το 2012. Εκτός από το INAPapers, o Μορένο κατηγορεί τα WikiLeaks για διαρροή φωτογραφιών της προσωπικής του ζωής.

Ισημερινόςσύλληψη Τζούλιαν ΑσάνζΤζούλιαν Ασάνζ