Κόσμος|07.11.2018 23:08

Ενδιάμεσες εκλογές: Οι 6 ομογενείς της Βουλής των Αντιπροσώπων

Γιάννης Πολίτης

Ισχυρή θα είναι η ελληνική εκπροσώπηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν έξι αντιπρόσωποι εκ των οποίων οι τέσσερις -ανάμεσά τους και μια γυναίκα- με τους Δημοκρατικούς, ενώ οι άλλοι δύο με τους Ρεπουμπλικάνους. Ο λόγος για τη Ντίνα Τάιτους (Νεβάδα), Τσάρλι Κριστ (Φλόριντα), Τζον Σαρμπάνης (Μέριλαντ), Κρις Πάππας (Νιου Χαμσάιρ), Γκας Μπιλιράκης (Φλόριντα), Μάικλ Ουόλτζ (Φλόριντα).

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Κρις Πάππας είναι το πρώτο μέλος του Κογκρέσου για το Νιου Χαμσάιρ, που δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος. 

Κρις Πάππας (Chris Pappas) - Δημοκρατικό κόμμα

Ο Κρίς Πάππας γεννήθηκε το 1980 ενώ από το 2012 μέχρι και σήμερα έχει εκπροσωπήσει 19 δήμους της τέταρτης περιφέρειας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Νιου Χαμσάιρ. 

Η πρώτη του επαφή με την πολιτική

Ως μαθητής γυμνασίου το 1996 συναντήθηκε με τον τότε γερουσιαστή Jeanne Shaheen, ο οποίος διετέλεσε κυβερνήτης και μπήκε εθελοντικά στην εκστρατεία του. 

Η πολιτική του καριέρα

Η πρώτη του εκλογή σε δημόσιο αξίωμα ήταν το 2002, ενώ υπηρέτησε δύο θητείες στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Νιου Χαμσάιρ. Το 2012 εξελέγη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Νιου Χαμσάιρ ενώ επανεξελέγη στο αξίωμά του το 2014 και το 2016. Μάλιστα το 2016 ψήφισε υπέρ της επέκτασης της κάλυψης της κατάχρησης ουσιών σε 140.000 κατοίκους του Νιού Χάμσαιρ, ενώ υποστήριξε την αύξηση της χρηματοδότησης για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της κατάχρησης ουσιών. Ο Κρίς Πάππας έχει μιλήσει ανοιχτά για τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις. 

Ντίνα Τάιτους (Dina Titus) - Δημοκρατικό κόμμα

Η Ντίνα Τάιτους γεννήθηκε το 1950 και είναι Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο 1ο Κογκρέσο της Νεβάδα από το 2013. Από το 2009 μέχρι και το 2001 ήταν εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο 30 Κογκρέσο της Νεβάδα. Τότε ηττήθηκε από τον Joe Heck.

Στο παρελθόν ήταν εργάστηκε στη Γερουσία της Νεβάδα ενώ από το 1993 μέχρι και το 2009 ήταν ηγέτης της μειοψηφίας. Παράλληλα πριν από την εκλογή της στο Κογκρέσο, η Τάιτους ήταν ενεργή καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας.

Τσάρλι Κριστ (Charlie Crist) - Δημοκρατικό κόμμα

Ο Τσάρλι Κριστ γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια. Είναι Έλληνας τρίτης γενιάς. Ο παππούς του Αδάμ Χριστοδούλου πήγε στις ΗΠΑ, το 1914 ως πρόσφυγας από την Κύπρο. Μέχρι το 2006 διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης στη Φλόριντα, ενώ από το ίδιο έτος μέχρι και το 2010 ήταν ο κυβερνήτης της πολιτείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κριστ μέχρι το 2010 άνηκε στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενώ το 2012 μεταπήδησε τους Δημοκρατικούς. 

Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanis) - Δημοκρατικό κόμμα

Ο Τζον Σαρμπάνης είναι βουλευτής με τους Δημοκρατικούς από το 2007, εκπροσωπώντας την 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ. 

Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1962 στη Βαλτιμόρη, ο πατέρας του κατάγεται από την Ελλάδα και η μητέρα του από την Βρετανία. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημόσιων και Διεθνών Υποθέσεων του Woodrow Wilson στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και σπούδασε Νομική στην Ελλάδα έχοντας λάβει υποτροφία.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Νομική από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επέστρεψε στη Βαλτιμόρη όπου και εργάστηκε για τον δικαστή J. Frederick Motz στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο.

Μάλιστα ο Σαρμπάνης ήταν ένας από τους βουλευτές που έβαλε «δύσκολα» στον ιδρυτή του Facebook Μάρκ Ζούκενμπεργκ, όταν ο τελευταίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην Ουάσινγκτον για το σκάνδαλο του Cambridge analytica. 

Μάικλ Ουόλτζ (Michael Walz) - Ρεπουμπλικανικό κόμμα

Ο Μάικλ Ουόλτζ γεννήθηκε το 1973 και εκλέχθηκε στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου για να υπηρετήσει την 6η συνοικία της Φλόριντα

Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) - Ρεπουμπλικανικό κόμμα

Ο Γκας Μπλιράκης είναι γιος του ομογενούς ομοσπονδιακού Βουλευτή Μάικλ Μπιλιράκη. Η οικογένειά του κατάγεται από την Κάλυμνο και έχει διατελέσει πολιτειακός βουλευτής στη Φλόριντα από το 1999 μέχρι το 2007 οπότε και εκλέχτηκε ομοσπονδιακός βουλευτής, μάλιστα στην θέση του πατέρα του. Αυτή θα είναι η έβδομη θητεία του. 

Ο κ. Μπιλιράκης συγκέντρωνε ποσοστό 58,1%, με 194.436 ψήφους, έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Chris Hunter) που συγκέντρωνε 132.695 ψήφους και ποσοστό 39,7%.

Βουλή των ΑντιπροσώπωνΓκας ΜπιλιράκηςΗΠΑΚρις Παππαςενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑΤσάρλι ΚριστΤζον ΣαρμπάνηςΝτίνα Τάιτους