Μέση Ανατολή: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ - Δεν πάει η Χαμάς, αλλά στηρίζει το σχέδιο Μπάιντεν
NewsroomΣτραμμένα είναι τα βλέμματα όλων στην Ντόχα και τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων του Ισραήλ με τη Χαμάς , με στόχο ην υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή ομήρων. Οι συνομιλίες έχουν μεγάλη σημασία και είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης διπλωματικής προσπάθειας των διαμεσολαβητών Κατάρ, Αιγύπτου και ΗΠΑ να πιέσουν για μια ύστατη προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Καθώς το Ιράν ετοιμάζεται να απαντήσει στο Ισραήλ οι ΗΠΑ προσπαθούν να δώσουν μια λύση και να αποτρέψουν το Ιράν από το να κάνει πραγματικότητα την απειλή του.
Δεν πάει η Χαμάς, αλλά στηρίζει το σχέδιο Μπάιντεν
Το Ισραήλ στέλνει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες, μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Η Χαμάς, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της Πέμπτης, αλλά είναι πρόθυμη να μιλήσει με τους μεσολαβητές στη συνέχεια, αν υπάρξει σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στο σκηνικό των πιέσεων στο Ισραήλ, προστέθηκε σήμερα και ένα δημοσίευμα των New York Times. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι το Ισραήλ έχει καταφέρει ό,τι μπορoύσε στρατιωτικά στη Λωρίδα της Γάζας και η Χαμάς δεν είναι σε θέση να επαναλάβει την 7η Οκτωβρίου. Ωστόσο λένε επίσης το Ισραήλ δεν θα μπορέσει ποτέ να εξαλείψει εντελώς τη Χαμάς και ότι χρειάζεται μια συμφωνία για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ομήρων.
Στο Ισραήλ ο κόσμος συνεχίζει την καθημερινότητά του ελπίζοντας σε μια συμφωνία, πέρα από κάποιες μεμονωμένες φωνές.
Οι οικογένειες των ομήρων αυξάνουν την πίεση με συγκεντρώσεις καλώντας την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία.
Γυναίκες ακτιβίστριες στην Ιερουσαλήμ, φώναζαν ότι το αίμα των νεκρών ομήρων είναι «στα χέρια της κυβέρνησης».
Οι τρεις φάσεις του σχεδίου Μπάιντεν
Η πρώτη φάση του σχεδίου θα περιλαμβάνει έξι εβδομάδες πλήρους κατάπαυσης του πυρός και αποχώρηση των IDF από τα κύρια πληθυσμιακά κέντρα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση γυναικών, τραυματιών και ηλικιωμένων ομήρων από την αιχμαλωσία της Χαμάς και εκατοντάδων Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς κρατούμενους. Στη δεύτερη φάση θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι ζωντανοί όμηροι, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών, ενώ οι δυνάμεις των IDF θα αποχωρήσουν από τη Γάζα και η εκεχειρία θα συνεχιστεί. Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή των πτωμάτων και την έναρξη της ανοικοδόμησης, μαζί με νέες συμφωνίες εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.
- «Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
- «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου
- «Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ
- Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων