Τουρκία: Αντιδράσεις για τη λειτουργία στη Μονή Σουμελά - Οι μουσουλμάνοι της Θράκης στρέφουν τα βέλη τους κατά της Ελλάδας
Μαρία ΖαχαράκηΤην ευκαιρία να επιτεθούν στην Ελλάδα για παραβίαση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων βρήκαν οι μουσουλμάνοι της Θράκης με αφορμή τη θεία λειτουργία στη Μονή Σουμελά.
Την ώρα που η λειτουργία στην ιστορική μονή της Τραπεζούντας, πραγματοποιούνταν φέτος στις 23 Αυγούστου μετ’ εμποδίων και υπό το φως διαμαρτυριών, επικριτικές φωνές από την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη κατήγγειλαν την Ελλάδα για συνεχιζόμενη καταπάτηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων τους, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την «ανεκτική» στάση της Τουρκίας απέναντι στις θρησκευτικές ελευθερίες.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ), σε ανάρτησή της, τονίζει την «ανοχή» της Τουρκίας για τη λειτουργία στη Μονή Σουμελά και την αναδεικνύει ως πρότυπο θρησκευτικής ελευθερίας προς αλλόδοξους, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα για μη ικανοποιητική επίλυση των θεμάτων που αφορούν τη μουσουλμανική κοινότητα, όπως η εκλογή μουφτήδων και οι περιουσίες των ιδρυμάτων.
Στην ανάρτηση αναφέρεται πως τα προβλήματα της «τουρκικής» κοινότητας στη «Δυτική Θράκη», όπως η εκλογή μουφτήδων και οι περιουσίες των ιδρυμάτων εξακολουθούν να περιμένουν μια λύση και υπογραμμίστηκε πως η ανεκτική στάση που επιδεικνύει η Τουρκία απέναντι στην μειονότητα των Ορθόδοξων Ρωμιών θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.
- Το ethnos.gr στο σημείο που έπεσαν τα ελικόπτερα στη Ψάθα - Ξέσπασε φωτιά από τα καύσιμα
- Αγωνία για το πλήρωμα του ενός ελικοπτέρου μετά τη σύγκρουση στη Ψάθα - Live ενημέρωση από όλα τα πύρινα μέτωπα
- Η «Ελπίδα» δοκιμάζεται πριν την κάλπη: Οι αποχωρήσεις, η εσωτερική κρίση και η δημοσκοπική κάμψη απειλούν το εγχείρημα Καρυστιανού
- Πώς μια κοινότητα «χάκαρε» το σύστημα και όλα τα τουριστικά έσοδα καταλήγουν στους πολίτες