Σερβία: Επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη χώρα
NewsroomΟ πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανέφερε ότι, ως ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσε την συγκατάθεση του για την επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
«Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση της Σερβίας θα υιοθετήσει την σχετική απόφαση», δήλωσε ο Βούτσιτς στην τελετή προαγωγής των νεότερων αξιωματικών των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η στρατιωτική θητεία θα διαρκεί 75 ημέρες, ανέφερε ο Βούτσιτς επισημαίνοντας ότι η υποχρεωτική θητεία θα διασφαλίσει την άμυνα της χώρας.
«Όλοι καταλαβαίνετε πόσο χρειαζόμαστε έναν ισχυρό στρατό, πόσα περισσότερα όπλα θα πρέπει να αγοράζουμε, να παράγουμε, να δημιουργούμε. Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε σε κανέναν, δεν θα το κάνουμε αυτό. Επιθυμία μας είναι να αποτρέψουμε όλους αυτούς οι οποίοι, χωρίς καθόλου φόβο, μας απειλούν καθημερινά», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει ποιος απειλεί τη Σερβία.
Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα καταθέσει πολύ σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για την επιστροφή της στρατιωτικής θητείας.
Ο Βούτσεβιτς εκτίμησε ότι μέσα στο 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες για τη δημιουργία των υποδομών που θα υποδεχτούν την πρώτη σειρά στρατεύσιμων πολιτών.
Η στρατιωτική θητεία καταργήθηκε στην Σερβία το 2011 και έκτοτε στις ένοπλες δυνάμεις υπηρετούσαν επαγγελματίες στρατιώτες.
Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στην Κροατία από την 1η Ιανουαρίου του 2025.
- Διήμερο «θρίλερ» στο Βερολίνο για την Ουκρανία - Γιατί απέχουμε αρκετά από την επίτευξη μίας συμφωνίας
- Συνελήφθη ο γιος του Ρομπ Ράινερ για τη δολοφονία των γονιών του - Του επιβλήθηκε εγγύηση 4 εκατ. δολαρίων
- Νέα καταγγελία για ΔΕΔΔΗΕ: Ζητάνε 9.500 ευρώ για ρευματοκλοπές... σε σπίτι ακατοίκητο εδώ και 2 χρόνια
- Ανεπιθύμητες κλήσεις: Πώς θα διεκδικήσετε αποζημίωση 10.000 ευρώ - Ποια η διαδικασία