Κόσμος|18.04.2019 16:47

Αλλαγή σκυτάλης στην Κωνσταντινούπολη – 25 χρόνια μετά

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Το πολιτικό θρίλερ των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη έληξε την Τετάρτη, 17 ημέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, μετά και τη νέα καταμέτρηση των ψήφων στον δήμο του Μάλτεπε, κάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP Eκρέμ Ιμάμογλου για να του παραδώσει το ‘’μαζμπατά», το χρίσμα του δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου.

Χιλιάδες ψηφοφόροι της κεμαλικής αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο, στο Τσάγλαγιαν, πανηγυρίζοντας. Μετά πάντως και την τελευταία ανακαταμέτρηση των ψήφων, το προβάδισμα του υποψηφίου του CHP είναι μόλις 13.729 ψήφοι (4.169.765 είναι συνολικά οι ψήφοι του Ε.Ιμάμογλου και 4.156.036 του Μ. Γιλντιρίμ, υποψηφίου του κυβερνώντος AKP).

Την Πέμπτη ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους, ανέλαβε, χαμογελαστός, αν και καταβεβλημένος, καθήκοντα στο Δημαρχιακό Μέγαρο. “Θα εργαστούμε σκληρά για να εκπληρώσουμε την αποστολή που αναλαμβάνουμε’’, δήλωσε .

Στο μεταξύ, για τις ‘’σοβαρές ανωμαλίες’’ που σημειώθηκαν κατά την εκλογική αναμέτρηση, μηνυτήρια αναφορά προτίθεται να καταθέσει το κυβερνών κόμμα ΑΚP. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρό του Αλί Ιχσάν Γιαβούζ, ανεξαρτήτως της απόφασης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, το ΑΚP θα κινηθεί με κάθε μέσο για τη διενέργεια νέων εκλογών, αναζητώντας, παράλληλα, ‘’τους υπευθύνους για τη νοθεία που παρατηρήθηκε, αφού το 1/3 από τις εφορευτικές επιτροπές δεν απαρτιζόταν από τα πρόσωπα που είχαν οριστεί από τις Αρχές’’.

‘’Αλλάζει σελίδα η Κωνσταντινούπολη, αλλάζει σελίδα η Τουρκία, με την απόφαση του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου. Μετά από 25 χρόνια αλλάζει κάτι στη χώρα. ‘Επεσε το φρούριο του Προέδρου, η Πόλη’’, σχολιάζει στο ethnos.gr ο τούρκος δημοσιογράφος Τσουκρού Κουτσουκσαχίν, που εκτιμά ότι αν ξαναγίνουν εκλογές, σε 2 μήνες, «γιατί όλα είναι πιθανά σ’ αυτή τη χώρα’’, και πάλι ‘’θα χάσει ο κ. Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι δεν έχουμε Δημοκρατία’’.

‘Είναι φασισμός το ότι ο Ιμάμογλου αναλαμβάνει 17 μέρες μετά την εκλογή του’’, διαπιστώνει ο αρχιτέκτονας στην Κωνσταντινούπολη Ακίν Κοτσαμπάς, ο οποίος εκτιμά ότι με την αλλαγή σκυτάλης στο Μητροπολιτικό Δήμο θα τερματιστεί κι η ξέφρενη ανοικοδόμηση και τσιμεντοποίηση κάθε γωνιάς πρασίνου της μεγαλούπολης. ‘’Ο Ερντογάν έχει όμως όλες τις εξουσίες Μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Και επομένως και να εξαγγείλει και νέες εκλογές’’, προσθέτει.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου τις τελευταίες 17 ημέρες συναντούσε ασταμάτητα κόσμο, σε λαϊκές αγορές, παζάρια, βιοτεχνίες, και πραγματοποιούσε ομιλίες, ενώ εχτές μαζί με την οικογένειά του παρακολούθησε τον αγώνα της Αναντολού Εφές με την Μπαρτσελόνα . ‘’Μπορούμε να εργαστούμε για να κάνουμε την Κωνσταντινούπολη μια αθλητική πόλη’’, δήλωσε από το γήπεδο.

Στην προεκλογική του καμπάνια προτεραιότητές του είχε θέσει τους πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (2500 τουρκικές λίρες), στους οποίους θα παρέχονται δωρεάν ψωμί, νερό και γάλα, οι άνεργοι νέοι (επισήμως η ανεργία στη χώρα ανέρχεται στο 26%), για τους οποίους θα υπάρξουν προγράμματα απασχόλησης . Ο Δήμος θα έχει ρόλο διαμεσολαβητή και σε εργοδοσίες. Ο Ιμάμογλου έχει επίσης εξαγγείλει ειδικές κάρτες για τους νέους έως 25 ετών και στους μαθητές για τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, καθώς και τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών για παιδιά έως 4 ετών, ώστε οι γυναίκες να ξαναβγούν στην αγορά εργασίας.

χρίσμαEκρέμ ΙμάμογλουΚωνσταντινούπολη