Κόσμος|20.04.2019 18:45

Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος στη Βόρεια Ιρλανδία

Newsroom

Στον θάνατο της δηµοσιογράφου Λάιρα ΜακΚι οδήγησαν οι ταραχές που ξέσπασαν στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας, λίγες ώρες έπειτα από διαµαρτυρία εναντίον ενός Brexit χωρίς συµφωνία.

Η κατάσταση στο Ντέρι, προπύργιο των Ρεπουµπλικάνων, µύριζε µπαρούτι από νωρίς την Πέµπτη, καθώς τις προηγούµενες ηµέρες, εν όψει της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αλλά και εν όψει του Πάσχα των Καθολικών, οι Αρχές είχαν προχωρήσει σε επιδροµές σε σπίτια για τον εντοπισµό όπλων και εκρηκτικών.

Η ανησυχία που επικρατεί στη Βόρεια Ιρλανδία και στο Λονδίνο για τη δράση του «Νέου IRA», µιας µικρής ένοπλης οργάνωσης που αντιτίθεται στη Συµφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστηµα, καθώς η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωµένου Βασιλείου από την ΕΕ. Την Πέµπτη το βράδυ οµάδες νεαρών µε βόµβες µολότοφ επιτέθηκαν σε άνδρες των σωµάτων ασφαλείας που περιπολούσαν στους δρόµους της πόλης.

Ενας εκ των διαδηλωτών τράβηξε όπλο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, µε αποτέλεσµα να τραυµατίσει θανάσιµα την 29χρονη δηµοσιογράφο Λάιρα ΜακΚι που έκανε ρεπορτάζ κοντά στις αστυνοµικές δυνάµεις. Ο θάνατός της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα πολιτικά κόµµατα της Βόρειας Ιρλανδίας και καταδικάστηκε απερίφραστα χθες, τόσο από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βάραντκαρ όσο και από την πρωθυπουργό του Ηνωµένου Βασιλείου Τερέζα Μέι. Η Νάνσι Πελόζι καταδίκασε και αυτή τη δολοφονία της Λάιρα ΜακΚι.

δημοσιογράφοςΒόρεια Ιρλανδία