Κόσμος|23.04.2019 21:07

ΗΠΑ: Μετά το Ραμαζάνι το σχέδιο για τη Μέση Ανατολή

Newsroom

Πρώτα θα τελειώσει το Ραμαζάνι (φέτος τελειώνει στις 4 Ιουνίου) και ύστερα θα παρουσιαστεί το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε συνέδριο του περιοδικού Time στη Νέα Υόρκη.

Ο Κούσνερ άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον υπολόγιζε να παρουσιάσει την πρότασή της στα τέλη του 2018, όμως το σχέδιο ανατράπηκε εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «πέτυχε μεγάλη νίκη και αυτή την περίοδο συγκροτεί την κυβέρνηση συνασπισμού», ανέφερε ο Κούσνερ. «Όταν θα τελειώσει ο σχηματισμός της κυβέρνησης, θα είμαστε πιθανότατα εν μέσω του Ραμαζανιού», τόνισε.

Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, είναι επικεφαλής μιας μικρής ομάδας, η οποία προσπαθεί τα τελευταία δύο χρόνια να συντάξει μια ειρηνευτική πρόταση για το Μεσανατολικό. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι θα πετύχει σε αυτό το ζήτημα ό,τι δεν κατάφεραν να πετύχουν όλοι οι προκάτοχοί του.

Ο Κούσνερ, που δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία, μέχρι τώρα κατάφερε να κρατήσει μυστικό το περιεχόμενο του σχεδίου του, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι το απέρριψαν πριν καν το δουν, καθώς δεν αναγνωρίζουν τον μεσολαβητικό ρόλο του Τραμπ αφότου αναγνώρισε μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Κούσνερ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες του σχεδίου του, ανέφερε μόνο ότι πρόκειται για «μη συμβατική προσέγγιση». «Ελπίζω ότι είναι ένα συνολικό όραμα για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να κάνουν δύσκολες επιλογές. Αν επικεντρωθούν στις παλιές, παραδοσιακές παραμέτρους, δεν θα κάνουμε ποτέ πρόοδο», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΙσραήλΗΠΑΜέση Ανατολή