Κόσμος|16.02.2025 18:38

Τουρκία: Κλείνουν (;) τα ιδιωτικά σχολεία λόγω διδάκτρων

Μαρία Ζαχαράκη

Η εκπαίδευση γίνεται ο νέος οικονομικός πονοκέφαλος στην Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση δείχνει τα δόντια της στα ιδιωτικά σχολεία που επιβάλλουν υψηλά δίδακτρα.

Η τουρκική κυβέρνηση απειλεί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με αυστηρά μέτρα

Ο υπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν προειδοποίησε για «ποινικές και οικονομικές» κυρώσεις, ενώ άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο κλεισίματος όσων δεν συμμορφωθούν. Ο Τεκίν σημείωσε ότι η χώρα διαθέτει 12.000 ιδιωτικά σχολεία, τα οποία δέχονται σφοδρή κριτική για τα 6ψήφια δίδακτρα, με την κυβέρνηση να απειλεί με αυστηρά μέτρα.

«Δεν θα διστάσουμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζεται η αξιοποίηση κενών θέσεων στα ιδιωτικά σχολεία από τον δημόσιο τομέα.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σχολείων αντιδρούν, τονίζοντας ότι το κόστος λειτουργίας – από το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι το διαδίκτυο – αυξάνεται συνεχώς, χωρίς κρατική στήριξη. Καταγγέλλουν, μάλιστα, ότι κάθε ανακοίνωση αύξησης διδάκτρων συνοδεύεται από «εκστρατεία λιντσαρίσματος» από τα μέσα ενημέρωσης.

Τουρκίαειδήσεις τώραιδιωτικά σχολεία