Κόσμος|27.02.2025 23:08

Πέθανε ο θρυλικός σκακιστής Μπορίς Σπάσκι

Newsroom

Ένας εκ των κορυφαίων σκασκιστών στην ιστορία άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, με τον Μπορίς Σπάσκι να πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) Εμίλ Σουτόφσκι.

Είχε λάβει τη γαλλική υποκοότητα - Πολλοί μελετούσαν το παιχνίδι του

Γεννηθείς στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), ο Σπάσκι πήρε την γαλλική υπηκοότητα το 1978. Ήταν ο 10ος παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού – τίτλο τον οποίο κατείχε από το 1969 έως το 1972 όταν ηττήθηκε από τον αμερικανό Μπόμπι Φίσερ στο Ρέικιαβικ σε μια αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε «κορυφαία του αιώνα».

«Γενιές σκακιστών έχουν μελετήσει και μελετούν ακόμη το παιχνίδι του», δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο Αντρέι Φιλάτοφ, πρόεδρος της Ρωσικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, συμπληρώνοντας ότι είναι «τεράστια απώλεια για τη χώρα».

θάνατοςειδήσεις τώρασκάκιΡωσία