Τουρκικά ΜΜΕ: «Ανασχηματισμός υπό πίεση»
Μαρία ΖαχαράκηΟ ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης δεν πέρασε απαρατήρητος από τον τουρκικό Τύπο, ο οποίος επιχειρεί να τον ερμηνεύσει μέσα από το δικό του πρίσμα.
Με φιλοκυβερνητικά μέσα όπως το Haberturk να αναφέρονται στις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδας, αναδεικνύονται προσεγγίσεις που συνδέουν τις πολιτικές εξελίξεις με την εσωτερική κατάσταση στη χώρα, αλλά και με την πίεση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο ανασχηματισμός και οι αλλαγές στα υπουργεία
Σύμφωνα με το Haberturk, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο υπουργικό της σχήμα, προχωρώντας σε αντικαταστάσεις σε κρίσιμα υπουργεία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τίτλοι που επέλεξαν τα τουρκικά μέσα για να παρουσιάσουν τον ανασχηματισμό στην Ελλάδα.
Το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρεται σε «Νέα εποχή στην Ελλάδα: Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε σε αλλαγές λόγω των διαμαρτυριών», ενώ η Τουργκιούν, εφημερίδα προσκείμενη στο εθνικιστικό MHP, παρουσιάζει τις αλλαγές ως μια «κίνηση επιβίωσης» της κυβέρνησης.
Ο τόνος αυτών των δημοσιευμάτων αποτυπώνει την τάση του τουρκικού Τύπου να προσεγγίζει τις ελληνικές εξελίξεις υπό το πρίσμα πολιτικής αστάθειας, αλλά και ως αντανάκλαση των κοινωνικών αντιδράσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα την τραγωδία στα Τέμπη και τις αυξανόμενες πιέσεις λόγω του κόστους ζωής, επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με αυτές τις ερμηνείες, δεν αποτελεί απλώς μια αναδιάταξη προσώπων, αλλά μια αναγκαστική κίνηση άμυνας από τον Έλληνα πρωθυπουργό εν μέσω πολιτικών και κοινωνικών πιέσεων.
- Η κίνηση του Μαξίμου που τίναξε την συνάντηση στον αέρα, η εκδήλωση του Τσίπρα με πρώην και νυν στελέχη τεσσάρων κομμάτων και οι βολές δια αντιπροσώπων στον Δένδια
- Σε πύρινο κλοιό το Ιράν: Η σπίθα που «άναψε» το φιτίλι της εξέγερσης - Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να εμπλακούν;
- Από την εγκατάλειψη στη μεγάλη ανάπλαση: Ξεκινά το σχέδιο για τους σταθμούς Λαρίσης και Πελοποννήσου
- Πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση στο αγροτικό - Γιατί δε θα γίνει και δεύτερη συνάντηση σήμερα στο Μαξίμου