Κόσμος|02.05.2019 07:56

Μπρα ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τη Βενεζουέλα

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Πόλωση στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό δηµιουργούν οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Υπέρ µιας δηµοκρατικής επίλυσης της κρίσης τάσσεται η κυβέρνηση, ενώ στελέχη της Νέας Δηµοκρατίας φαίνεται να στηρίζουν την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο. Το ΚΚΕ κάνει ευθέως λόγο για «πραξικόπηµα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως καταδικάζει «κάθε αντιδηµοκρατική παρέµβαση ενάντια στην εκλεγµένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας» και επιµένει ότι πρέπει να δοθεί δηµοκρατική διέξοδος µέσα από τον διάλογο κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών, προσθέτοντας ότι «χρέος της διεθνούς κοινότητας είναι η εκτόνωση της κρίσης και η αποφυγή της βίας και της αιµατοχυσίας, και όχι η πυροδότηση περαιτέρω έντασης».

Αιχµές εναντίον της Νέας Δηµοκρατίας αφήνει ο υπουργός Εξωτερικών. Απαντώντας στην πρόσκληση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να συνταχθεί µε τη θέση της ΕΕ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σηµειώνει πως «στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντάσσεται µε την Ευρώπη και τις θέσεις της εκπροσώπου της ΕΕ για θέµατα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίγκα Μογκερίνι τις οποίες συνδιαµόρφωσε», ενώ, σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, τονίζει ότι «οι Ελληνες ξέρουµε, δυστυχώς, τι σηµαίνουν οι “στρατιωτικές λύσεις” που προτείνονται».

Νωρίτερα, εκφράζοντας επίσηµα τη θέση της Νέας ∆ηµοκρατίας, ο τοµεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής Γιώργος Κουµουτσάκος είχε σηµειώσει ότι «η κυβέρνηση οφείλει άµεσα, χωρίς προφάσεις και υποσηµειώσεις, να συνταχθεί µε τις θέσεις της δηµοκρατικής Ευρώπης κατά του καθεστώτος Μαδούρο και υπέρ της επιστροφής της δηµοκρατίας στη Βενεζουέλα. ∆εν έχουν δικαίωµα µε τις ιδεοληψίες τους να αµαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας». Aίσθηση προκάλεσε η δηµόσια παρέµβαση της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραµπόφσκι, η οποία µέσω των κοινωνικών δικτύων χαιρέτισε τη δήλωση Γκουαϊδό, στην οποία ανέφερε ότι τον στηρίζει τµήµα του Στρατού, ενώ επεσήµανε ότι η κυβέρνηση Μαδούρο έχει οδηγήσει σε οικονοµική κατάρρευση τη χώρα περιορίζοντας τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώµατα.

Σειρά αναρτήσεων στον λογαριασµό του στο Τwitter είχε και ο αντιπρόεδρος της Ν∆ Αδωνις Γεωργιάδης. Μεταξύ άλλων, κοινοποίησε σχόλιο άλλου χρήστη σύµφωνα µε το οποίο «όταν επιχειρείται ανατροπή µιας κοµµουνιστικής κυβέρνησης, έχουµε πραξικόπηµα. Οταν οι κοµµουνιστές επιχειρούν να ανατρέψουν µια κυβέρνηση, έχουµε επανάσταση».

Σε άλλη ανάρτηση που κοινοποίησε ο Α. Γεωργιάδης σηµειώνεται ότι «το να υποστηρίζεις δεξιό δικτάτορα είναι φασιστικό. Το να υποστηρίζεις αριστερό δικτάτορα είναι προοδευτικό και σοσιαλδηµοκρατικό». ∆ηµόσια θέση πήρε και ο βουλευτής της Ν∆ Μάκης Βορίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «σήµερα, Πρωτοµαγιά, η σκέψη µας είναι στον λαό της Βενεζουέλας, στους µαχητές της ελευθερίας που αγωνίζονται εναντίον του αριστερού αυταρχικού καθεστώτος του Μαδούρο, του φίλου του Αλέξη Τσίπρα».

ΚΚΕ: Πραξικόπηµα

Ευθέως για πραξικόπηµα κάνει λόγο το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι στοχεύει «στην ανατροπή του εκλεγµένου προέδρου της χώρας και την επιβολή ως προέδρου του Γκουαϊδό ή άλλου αχυρανθρώπου τ ων ιµπεριαλιστών. Η απόπειρα πραξικοπήµατος είναι µέρος της βρώµικης επέµβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συµµάχων τους στη Βενεζουέλα και ο λαός µας πρέπει να την καταδικάσει αποφασιστικά».

ΒενεζουέλαΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατία