Τέσσερα στα 10 σπίτια στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουν ασφάλιση σεισμού
Μαρία ΖαχαράκηΠαρά τα τραγικά μαθήματα του παρελθόντος και τον διαρκή σεισμικό κίνδυνο που απειλεί την καρδιά της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη παραμένει σοκαριστικά απροετοίμαστη απέναντι σε μια ενδεχόμενη φυσική καταστροφή. Σχεδόν τα μισά σπίτια στην πόλη δεν διαθέτουν υποχρεωτική ασφάλιση σεισμού, την ώρα που η γη συνεχίζει να τρέμει στην ευρύτερη περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Ασφάλισης Φυσικών Καταστροφών (DASK), το ποσοστό ασφάλισης στην Κωνσταντινούπολη φτάνει μόλις το 62%. Αυτό σημαίνει ότι 4 στα 10 σπίτια, σε μία από τις πιο πυκνο-κατοικημένες και σεισμογενείς περιοχές της χώρας, παραμένουν ανασφάλιστα απέναντι στον κίνδυνο.
Μετά τη νέα σεισμική δραστηριότητα στη Θάλασσα του Μαρμαρά και τους καταστροφικούς σεισμούς του Καχραμάνμαράς πριν δύο χρόνια, το ενδιαφέρον για ασφάλιση αυξήθηκε, όμως το εθνικό ποσοστό παραμένει χαμηλό, στο 56%. Στην περιφέρεια Μαρμαρά το ποσοστό ανέρχεται σε 64%, ενώ η Γιάλοβα, όπου είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός το 1999, ξεχωρίζει με κάλυψη 83%.
Η υποχρεωτική ασφάλιση σεισμού εφαρμόζεται στην Τουρκία από το 2000.
- «Στρατιωτικές συνέπειες που δεν έχετε ξαναδεί»: Απειλές Τραμπ μετά από πληροφορίες για νάρκες του Ιράν στο Στενό του Ορμούζ
- Η σοκαριστική αναφορά της καθηγήτριας πριν πεθάνει - «Δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του σχολείου και έχασε τη ζωή της»
- Forbes: Η λίστα με τους δισεκατομμυριούχους για το 2026 - Ποιοι Έλληνες βρίσκονται ανάμεσά τους
- Η NASA άλλαξε τεχνητά την τροχιά δύο αστεροειδών - Τι σημαίνει αυτό για την άμυνα της Γης