Κόσμος|19.05.2025 17:21

Βανς: Ο Πούτιν δεν ξέρει πώς να απεμπλακεί από την Ουκρανία - Δεν είναι δικός μας πόλεμος

Newsroom

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν ξέρει πώς να απεμπλακεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία», αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένα μικρό αδιέξοδο εδώ», δήλωσε ο Βανς στους δημοσιογράφους από τη Ρώμη, όπου βρέθηκε για συνάντηση με τον πάπα Λέοντα ΙΔ’.

Σκωπτικά μηνύματα προς Μόσχα

Ο Βανς ανέφερε ότι, εφόσον ο Πούτιν δεν προτείνει συγκεκριμένη λύση, τότε ο Τραμπ σκοπεύει να του πει: «Μιλάς σοβαρά τώρα; Είσαι σίγουρος;». Παράλληλα, σημείωσε ότι αν η Ρωσία δεν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε οι ΗΠΑ πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι “αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος”.

Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης με Πούτιν - Στο τραπέζι και οι κυρώσεις

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης με τον Πούτιν, αλλά υπογραμμίζεται ότι «τα πάντα παραμένουν στο τραπέζι», συμπεριλαμβανομένων των δευτερογενών κυρώσεων σε περίπτωση που η Μόσχα αρνηθεί συμβιβασμό.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον (17:00 ώρα Ελλάδας), ενώ αμέσως μετά, όπως επιβεβαιώνει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karoline Leavitt, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνομιλήσει και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πρώτα η Αμερική», σχολιάζει ο Λευκός Οίκος

Η Karoline Leavitt ανέφερε πως ο Τραμπ κινείται ταχύτατα για να τερματίσει τις διεθνείς συγκρούσεις, τόσο στον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας όσο και στη Μέση Ανατολή. «Νομίζω ότι μπορώ να συνοψίσω την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του προέδρου με δύο λέξεις – Πρώτα η Αμερική», είπε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα δίνεται στον Αμερικανό πολίτη και φορολογούμενο.

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι ο Τραμπ θα προβεί σε επίσημες δηλώσεις αμέσως μετά τις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες, οι οποίες κρίνονται καθοριστικές για την πορεία του πολέμου και τον πιθανό επαναπροσδιορισμό της αμερικανικής στάσης.

ΡωσίαΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινΗΠΑειδήσεις τώραΑμερικήΤζέι Ντι Βανςπόλεμος