Τουρκική «διείσδυση» στη Συρία με καλώδια και αγωγούς - Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν
Μαρία ΖαχαράκηΜεθοδικά και αθόρυβα, η Άγκυρα υλοποιεί ένα προς ένα τα βήματα της διείσδυσής της στη Συρία, αυτή τη φορά με όχημα την ενέργεια. Η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας στη Δαμασκό και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα επιδιώκει να μετατραπεί στο βασικό διαχειριστή της ενεργειακής επανεκκίνησης της Συρίας.
Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, κατά την επίσκεψή του στη Δαμασκό ανακοίνωσε την έναρξη ετήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων κ.μ. προς τη Συρία και, όπως δήλωσε, οι ροές θα καλύπτουν περιοχές, όπως το Χαλέπι και τη Χομς, ενισχύοντας την ηλεκτροπαραγωγή κατά 1200–1300 μεγαβάτ, ενώ προγραμματίζεται και τριπλασιασμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στα 1000 μεγαβάτ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενέργεια, τα μεταλλεία και τους υδρογονάνθρακες μεταξύ των δύο χωρών, με τον Μπαϊρακτάρ να υπογραμμίζει πως η συμφωνία αποτελεί «σημαντικό οδικό χάρτη». Η συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις σε έργα υποδομής, εξερεύνηση νέων ενεργειακών κοιτασμάτων εντός και εκτός Συρίας και τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη και διανομή ενέργειας.
Ο Σύρος υπουργός Ενέργειας, Μοχάμεντ Μπασίρ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για δημιουργία τεχνικών μονάδων συνεργασίας και κοινές δραστηριότητες όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών, περιλαμβανομένου του φωσφορικού άλατος.
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ, ο Μπαϊρακτάρ επανέλαβε ότι στόχος της συμφωνίας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού μοντέλου ενεργειακής συνεργασίας που θα συμβάλει τόσο στην ανοικοδόμηση των συριακών υποδομών όσο και στην περιφερειακή σταθερότητα.
- Καβγάς Δρυμιώτη - Ζαχαριάδη on air για την Χίο: «Είστε ανθέλληνας, πιστεύετε τους λαθρομετανάστες»
- Πρόστιμα στα ΜΜΜ: «Καμπάνα» 100 ευρώ πλέον για το κανονικό εισιτήριο - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
- Λάκης Ραπτάκης: Ο θρυλικός πρωτοπόρος της νυχτερινής διασκέδασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής συνελήφθη για ναρκωτικά στο Μενίδι - Τι κατέσχεσε η ΕΛΑΣ