Κόσμος|07.05.2019 23:39

Τσαβούσογλου: Μπλόφα το ένταλμα σύλληψης κατά του «Πορθητή»

Newsroom

«Μπλόφα» χαρακτήρισε τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητή», την έκδοση των οποίων προκάλεσε η Κύπρος, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας μάλιστα ότι «εμείς τέτοιου είδους απειλές δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Ας κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς ποτέ δεν δώσαμε αξία σε τέτοιου είδους μπλόφες ή ρητορικές. Εμείς κάνουμε αυτό που είναι να κάνουμε. Και το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή  για να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή», ανέφερε.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Κιργιστάν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρωτήθηκε για τα διαβήματα της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας όσον αφορά τις δραστηριότητες της στην ανατολική Μεσόγειο και η απάντηση που έδωσε ήταν ότι «για την Τουρκία και τον τ/κ λαό δεν έχει καμία ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου ή που υπέγραψε με άλλες χώρες».

Όπως είπε, «εμείς κινούμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο και μέχρι σήμερα παρακαλάμε τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε. να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Παρόλο που η ε/κ πλευρά το αποδέχεται στα λόγια, στην πράξη δεν έκανε τίποτα που να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τ/κ λαού. Απέρριψε όλες τις προτάσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας και πάλι την ε/κ πλευρά ότι δεν θέλει να μοιραστεί με τον τ/κ λαό τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει καθήκον ως εγγυήτρια χώρα να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/Κ, ενώ συμπλήρωσε ότι «εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπου θέλουμε, και σεισμικές έρευνες θα κάνουμε, και εργασίες γεώτρησης θα κάνουμε. Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και στο προσεχές διάστημα θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε σε όποιο βήμα χρειαστεί», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωσή του απορρίπτει τη δήλωση του γαλλικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Απορρίπτουμε την ανακοίνωση με ημερομηνία 7 Μαΐου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρεται στις γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

ΠορθητήςΜεβλούτ Τσαβούσογλου