Κόσμος|08.05.2019 10:39

Ιράν: Αποσύρεται «εν μέρει» από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Newsroom

Η Τεχεράνη αποφάσισε να πάψει να εφαρμόζει «ορισμένες» από τις «δεσμεύσεις της», τις οποίες είχε αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2015, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Για την απόφαση ειδοποιήθηκαν επίσημα σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη οι πρεσβευτές των χωρών που συνεχίζουν ακόμη να αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και την Κίνα, μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή πριν από έναν χρόνο, τόνισε το ΥΠΕΞ.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ΗΠΑ (...) είχαν σαφώς σκοπό να προκαλέσουν τη διακοπή της εφαρμογής» της συμφωνίας, ανέφερε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα.

Το Ιράν επέδειξε ως τώρα «υπομονή», όμως η Ισλαμική Δημοκρατία κρίνει πλέον ότι είναι «αρμόζον να πάψει να εφαρμόζει ορισμένες από τις εθελοντικές δεσμεύσεις της και [ορισμένα] από τα μέτρα» που έλαβε εντός των ορίων της συμφωνίας, συμπλήρωσε, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Μολαταύτα, επέμεινε ο Ζαρίφ, «το Ιράν δεν θα αποσυρθεί» από το ΚΟΣΔ και τα μέτρα που λαμβάνει η Τεχεράνη - δεν διευκρίνισε ποια είναι αυτά, ωστόσο νωρίτερα ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί ανέφερε προ ολίγου σε ομιλία του πως η Τεχεράνη παύει να εφαρμόζει περιορισμούς στα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου - ανταποκρίνονται στο «δικαίωμα» γι' αυτό που δίνει η συμφωνία στη μια συμβαλλόμενη πλευρά εάν η άλλη δεν τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις.

Η συμφωνία, η οποία συνήφθη στη Βιέννη τον Ιούλιο του 2015, επικυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει αυτής η Τεχεράνη θα εξασφάλιζε άρση μέρους των διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Σε αντάλλαγμα, το Ιράν δέχθηκε να περιορίσει δραστικά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και δεσμεύθηκε να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

«Λάδι στη φωτιά» των σχέσεων με τις ΗΠΑ

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΚΟΣΔ ακολούθησε η σταδιακή επαναφορά σε ισχύ όλων των αμερικανικών κυρώσεων που είχαν αρθεί εντός των ορίων της συμφωνίας. Οι ευρωπαϊκές χώρες, η Κίνα και η Ρωσία έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή του ΚΟΣΔ.

Η ανακοίνωση της Τεχεράνης καταγράφεται εν μέσω του κλίματος εντεινόμενης έντασης με τις ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως αναπτύσσει βομβαρδιστικά B-52 κι ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην περιοχή του Κόλπου.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκανε το βράδυ της Τρίτης μια απρόσμενη επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου δήλωσε πως έχει πληροφορίες που καταδεικνύουν «κλιμάκωση» των «δραστηριοτήτων του Ιράν» και κατήγγειλε ότι η Τεχεράνη προετοιμάζεται για «άμεσες επιθέσεις» εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Δήλωσε επίσης ότι έλαβε «εγγυήσεις» από τη Βαγδάτη ότι οι ιρακινές αρχές θα προστατεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην αμερικανική επικράτεια.

Το Παρίσι απειλεί με κυρώσεις την Τεχεράνη

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι το Παρίσι θέλει την διατήρηση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν εν ζωή και προειδοποίησε ότι αν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε η ενεργοποίηση του μηχανισμού που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων θα βρεθεί στο τραπέζι.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απείλησε νωρίτερα με την επανάληψη της διαδικασίας παραγωγής υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου, εάν οι διεθνείς δυνάμεις δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από την συμφωνία.

Με δηλώσεις της στο BFM TV, η Φλοράνς Παρλί δήλωσε ότι τίποτε δεν θα είναι χειρότερο από την αποχώρηση του Ιράν από την συμφωνία και ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να την κρατήσουν ζωντανή.

συμφωνίαΙράνπυρηνικά