Κόσμος|08.05.2019 20:27

Βόρεια Μακεδονία: Απελευθερώθηκε η αγορά καυσίμων

Χρήστος Τελίδης

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη συμφωνία η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας ήταν υποχρεωμένη για τον υπολογισμό της τιμής του πετρελαίου και των παραγώγων του που προσδιορίζονταν κάθε δύο εβδομάδες να τις διαμορφώνει με βάση την τιμή παραγωγής της ΟΚΤΑ. Το τελευταίο διάστημα η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας είχε ανάπτυξη μια νέα μεθοδολογία για τον καθορισμό της τιμής των παραγώγων του πετρελαίου σε συνεργασία με εκπρόσωπους από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες στην αγορά του πετρελαίου το υπουργείο Οικονομικών και άλλους κρατικούς θεσμούς.

Ομως οι αλλαγές που έγιναν μετά από αυτό στον σχετικό νόμο για την ενέργεια δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί δεν έχει υπογραφεί από τον απερχόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ ο οποίος αρνούνταν να υπογράψει όλους τους νόμους που έφεραν την νέα ονομασία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ετσι όλοι περιμένουν να υπογραφεί ο νόμος από τον νέο πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι από την ερχόμενη Δευτέρα για να δουν αν θα μειωθούν ή θα ακριβύνουν οι τιμές των καυσίμων με την απελευθέρωση της αγοράς.

Αυτό θα σημάνει ότι κάθε επιχειρηματίας θα έχει την δυνατότητα να διαμορφώνει ελεύθερα τις τιμές που θα πωλούνται τα καύσιμα, όπως γίνεται στις γειτονικές χώρες, την Ελλάδα, την Σερβία κ.α. Επίσης είναι άγνωστο προς το παρόν πόσο θα επηρεάσει την θέση της ΟΚΤΑ στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας η λήξη της 20ετούς προνομιακής συμφωνίας με το δημόσιο της γειτονικής χώρας.

καύσιμαΒόρεια Μακεδονία