Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 100% στους εισαγόμενους ημιαγωγούς – Ανησυχία για εκτόξευση των τιμών
NewsroomΟ αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε σαφές χθες Τετάρτη πως έχει σκοπό να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών «στα μικροκυκλώματα και στους ημιαγωγούς», χωρίς να διευκρινίσει προς το παρόν την έναρξη ισχύος του μέτρου.
«Θα βάλουμε μεγάλους τελωνειακούς δασμούς στα μικροκυκλώματα και στους ημιαγωγούς», είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο ρεπουμπλικάνους, «περί το 100%», κάτι που χαρακτήρισε «καλή είδηση για τις αμερικανικές εταιρείες που κατασκευάζουν» αυτά τα είδη.
Ανησυχίες για άνοδο των τιμών
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ρήξη με τις μέχρι τώρα στρατηγικές ενίσχυσης της παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζονταν σε επιδοτήσεις και επενδύσεις. Αντ’ αυτού, ο Τραμπ ποντάρει ότι η αύξηση του κόστους στα εισαγόμενα chips θα υποχρεώσει τις εταιρείες να επενδύσουν σε αμερικανικά εργοστάσια.
Ωστόσο, η πολιτική αυτή ενέχει σημαντικούς κινδύνους: ενδέχεται να πιέσει τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών και να εκτοξεύσει τις τιμές σε προϊόντα όπως κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και ψυγεία — κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει ξανά τον πληθωρισμό, όπως συνέβη και κατά την πανδημία COVID-19, όταν η παγκόσμια έλλειψη chips είχε συμβάλει σε αυξήσεις τιμών στα αυτοκίνητα.
- Απόπειρα δολοφονίας Λάλα: Ραγδαίες εξελίξεις - Ψάχνουν στην Κρήτη καταδικασμένο για την απαγωγή του Παναγόπουλου
- Αυτοί είναι οι δικαιούχοι για τα δωρεάν φάρμακα της παχυσαρκίας - Τι προβλέπει το ΦΕΚ
- Τραμπ στο Politico: Η Ουκρανία να πάει σε εκλογές - Η Μόσχα σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση
- Η Μίνα Αρναούτη δηλώνει απογοήτευση για την αποζημίωση - «Τα λεφτά που ορίστηκαν τα χρωστάω ήδη»