Φωτιά στην Αλβανία: Νεκρός 80χρονος - Εκτός ελέγχου τα μέτωπα λόγω ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών
NewsroomΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει τα τελευταία 24ωρα την Αλβανία, με τις αρχές να δίνουν μάχη υπό αντίξοες συνθήκες για τον περιορισμό των μετώπων.
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση
Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης και ευνοούν τη ραγδαία εξάπλωση των φλογών σε αγροτικές και ορεινές περιοχές.
Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 80χρονος άνδρας στο χωριό Κουλλόλας, ο οποίος, σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, φέρεται να άναψε φωτιά στον κήπο του, η οποία ξέφυγε από τον έλεγχό του και εξαπλώθηκε σε γειτονικά χωριά.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με περιορισμένα μέσα πυρόσβεσης στη διάθεση των τοπικών αρχών. Όπως μεταδίδει το himara.gr, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εναέρια μέσα - αεροσκάφη και ελικόπτερα - ωστόσο, η διαθεσιμότητα και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων παραμένουν ανεπαρκείς.
Μιλώντας στο Open, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φρέντι Μπελέρης υπογράμμισε την έλλειψη προετοιμασίας από την πλευρά των αλβανικών αρχών: «Η Αλβανία δεν έχει καμία υποδομή, ούτε αντιπυρικές ζώνες. Έχουμε ήδη έναν νεκρό στην κεντρική Αλβανία – ευτυχώς όχι στην πλευρά της μειονότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για αυξημένη προσοχή, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί περαιτέρω διεθνής συνδρομή, αν οι συνθήκες επιδεινωθούν.
- Η «εισβολή» διαρρηκτών, η «τρύπα» στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων της ΥΠΑ και τα αμείλικτα ερωτήματα
- Πώς έγινε η τραγωδία με το καταμαράν στην Κερύνεια - Τουλάχιστον 7 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι
- «Ο όγκος αποδείχθηκε τεράτωμα»: Η ιστορία της 12χρονης που ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα και της έσωσαν τη ζωή
- Ο «ήρωας» του Νεπάλ: Πώς δάσκαλος κατάφερε να σώσει 1.643 παιδιά από τις φονικές πλημμύρες