Κόσμος|10.05.2019 01:47

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς

Κώστας Ασημακόπουλος

Μετά από δύο εκτοξεύσεις πυραύλων μικρής εμβέλειας τις προηγούμενες ημέρες που προκάλεσαν μεγάλες διεθνείς αντιδράσεις, η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει επίσης την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για κίνηση - απάντηση της Βορείου Κορέας στην κατάληψη εμπορικού πλοίου της χώρας από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ επειδή μετάφερε προϊόντα σπάζοντας έτσι το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Ο πρόεδρος της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε το «πράσινο φως» για την εκτόξευση πυραύλου μεγάλης εμβέλειας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

«Η γνήσια ειρήνη και ασφάλεια της χώρας είναι εγγυημένη μόνο από ισχυρή φυσική δύναμη ικανή να υπερασπιστεί την κυριαρχία της», ανέφερε ο Κιμ σύμφωνα με το KCNA. Η Βόρεια Κορέα είχε σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών και πυραύλων στα μέσα του 2018 μετά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που υπήρξαν και από τις ΗΠΑ. 

Μετά το αδιέξοδο της συνάντησης κορυφής μεταξύ του Κιμ και του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι του Βιετνάμ τον περασμένο Φεβρουάριο οι σχέσεις των δύο πλευρών επιδεινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Είχε προηγηθεί το αίτημα της Πιονγιάνγκ για μερική άρση των αμερικανικών κυρώσεων αλλά ο Τραμπ αρνήθηκε.

Ο Tραμπ απέκλεισε την αποτυχία της διάσκεψης κορυφής, επιμένοντας ότι εξακολουθεί να έχει καλή προσωπική σχέση με τον Κιμ και εκφράζει την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν κάποια στιγμή σε κάποιο σημείο.

Βόρεια ΚορέαΠιονγιάνγκ