Κόσμος|17.08.2025 20:27

Bild: Πρώτα η συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι στο Λευκό Οίκο - Στη συνέχεια η συζήτηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες

Newsroom

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συζήτηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα τονίζεται πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα δείπνο εργασίας και μια μακρά συζήτηση σε διευρυμένη μορφή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα βρεθούν στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου

Με μια ισχυρή ομάδα Ευρωπαίων ηγετών στο πλευρό του θα φτάσει αύριο Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο της πρόσφατης συνόδου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα.

Η αρχική ανακοίνωση της Κομισιόν

Το μεσημέρι της Κυριακής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, ύστερα από αίτημα του Ζελένσκι. «Κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ζελένσκι, θα συμμετάσχω σε συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ.

Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε ανακοίνωση από το Βερολίνο για τη συμμετοχή του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «το ταξίδι θα χρησιμεύσει ως ανταλλαγή πληροφοριών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν» και ότι ο Μερτς θα θέσει στο τραπέζι τις προοπτικές μιας «ταχείας ειρηνευτικής συμφωνίας» στην Ουκρανία.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, σύμφωνα με το Ελιζέ, θα συμμετάσχει για να «συνεχιστεί ο συντονισμός με τις ΗΠΑ με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη». Στην Ουάσινγκτον θα ταξιδέψουν επίσης ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντρ Στουμπ και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία φέρεται να επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές της στη Ρώμη για να προετοιμαστεί. Αντίστοιχη ανακοίνωση αναμένεται και από τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

ηγέτεςΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑσυνάντησηειδήσεις τώραΒολοντιμίρ Ζελένσκι