Κόσμος|13.05.2019 08:45

Ξεκινά ο τουρκικός «Θαλασσόλυκος» στο Αιγαίο - Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση

Newsroom

Ξεκινά τη Δευτέρα, 13 Μαΐου, και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου η νέα μεγάλη ναυτική άσκηση της Τουρκίας με την κωδική ονομασία «Θαλασσόλυκος». Η άσκηση, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, θα διεξαχθεί παράλληλα σε τρεις θάλασσες: Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Ο «Θαλασσόλυκος» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή και των τριών δυνάμεων της Τουρκίας. Φέτος θα λάβουν μέρος συνολικά 131 πλοία, 57 μαχητικά αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, μαζί με 25.900 στρατιώτες που θα βρίσκονται επί ποδός.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα εκτελεστούν σενάρια έντασης αλλά και πολέμου με τη χρήση για άλλη μια φορά όλων των νέων εγχώριων οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, «πολύ λίγα κράτη μπορούν μέσα σε δύο μήνες να πραγματοποιήσουν δεύτερη άσκηση, όπως εκείνη της Γαλάζιας Πατρίδας. Στόχος και της νέας άσκησης είναι η επίδειξη ισχύος και κυριαρχίας της Τουρκίας στις θάλασσες ενώ αποτελεί απάντηση στις πολιτικές εξοστρακισμού της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολικής Μεσόγειο».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις είτε με παρουσία κοντά στα πεδία των σεναρίων είτε με τα «ηλεκτρονικά μάτια».

ΑιγαίοΤουρκίαΈνοπλες Δυνάμεις