«Ναι» από τον ΟΗΕ στο σχέδιο Τραμπ για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στη Γάζα - Αντιδράσεις από τη Χαμάς
NewsroomΤο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης υπό την εποπτεία της Ουάσιγκτον.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπερψήφισε αμερικανικό σχέδιο Απόφασης το οποίο προβλέπει τη συγκρότηση διεθνούς δύναμης για την αποκατάσταση της τάξης στη Γάζα, την προστασία των αμάχων, το άνοιγμα των δρόμων για την ευρείας κλίμακας παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανοικοδόμηση στην περιοχή. Υπήρξαν 13 ψήφοι υπέρ, καμία κατά, ενώ η Ρωσία και η Κίνα δήλωσαν αποχή.
Η απόφαση, που χαρακτηρίστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο «ιστορική», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαμάς, η οποία την απέρριψε, κάνοντας λόγο για «παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων».
Ο Τραμπ χαιρετίζει την απόφαση ως «σημαντική στιγμή στην ιστορία του ΟΗΕ»
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης με την οποία ενστερνίζεται το σχέδιο που έχει εισηγηθεί για τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς θα φέρει κατ’ αυτόν «περισσότερη ειρήνη στον κόσμο».
«Αυτή θα παραμείνει μια από τις σημαντικότερες εγκρίσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social, ευχαριστώντας ονομαστικά τις 15 χώρες που είναι μέλη του ΣΑ, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες επέλεξαν να απέχουν στην ψηφοφορία -- ή αλλιώς να μην ασκήσουν το βέτο που διαθέτουν.
Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για «βιώσιμη πορεία προς την ειρήνη»
Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση χαιρετίζοντας την απόφαση ως «ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή». Ο Εκπρόσωπος της Αποστολής επαίνεσε τη συνεργασία των μελών του Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η απόφαση «θέτει τα θεμέλια για μια αποστρατιωτικοποιημένη και ευημερούσα Γάζα, υποστηριζόμενη από περιφερειακή συμμετοχή».
Αναφέρθηκε επίσης στην επιστροφή ομήρων και στη δέσμευση των ΗΠΑ «για μηδενική εμπλοκή της Χαμάς στο μέλλον της Γάζας». «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, αλλά οι ηγέτες ανταποκρίνονται στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με εταίρους και περιφερειακούς ηγέτες για την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος.
ΟΗΕ: Η απόφαση αποτελεί σημαντικό βήμα για την εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός
Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε ότι η υιοθέτηση της Απόφασης 2803 «αποτελεί σημαντικό βήμα για την εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός», καλώντας όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η διπλωματική δυναμική πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα βήματα επί του πεδίου», ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Γενικός Γραμματέας, ανέφερε, υπογραμμίζει τη σημασία της μετάβασης στη δεύτερη φάση του σχεδίου Τραμπ, που στοχεύει σε πολιτική διαδικασία για τη λύση των δύο κρατών.
Απορρίπτει το ψήφισμα η Χαμάς
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς απέρριψε την καταρτισθείσα από τις ΗΠΑ απόφαση την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών χθες Δευτέρα κι η οποία ενστερνίζεται το σχέδιο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως παραβιάζει δικαιώματα των Παλαιστινίων και σκοπό έχει την επιβολή διεθνούς κηδεμονίας στον θύλακο, κάτι που απορρίπτουν οι πολίτες και οι παρατάξεις της αντίστασης.
«Η ανάθεση σε διεθνή δύναμη καθηκόντων και ρόλων στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του αφοπλισμού της αντίστασης, της στερεί την ουδετερότητα και τη μετατρέπει σε μέρος στη σύγκρουση, το οποίο δρα υπέρ της κατοχής», τόνισε το κίνημα σε ανακοίνωσή του.
Ισραήλ: Θα διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα αποτελεί απειλή
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ πρέσβης Ντάνι Ντανόν σε δήλωση του ανέφερε ότι “το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε Απόφαση η οποία ζητεί Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης να φτάσει στη Γάζα”.
“Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι όμηροι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους και ότι η Χαμάς θα αποστρατιωτικοποιηθεί. Θα διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα αποτελεί απειλή για το Ισραήλ” πρόσθεσε.
Εφικτή η ειρήνη στη Μέση Ανατολή - Τι είπε η Ελλάδα στο ΣΑ του ΟΗΕ
Σε μια συνεδρίαση-ορόσημο για τη Μέση Ανατολή, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβυς Αγλαΐα Μπάλτα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας μας στην Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα σημαντικό βήμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Η κ. Μπάλτα, στην επεξήγηση ψήφου υπογράμμισε ότι «ύστερα από δύο χρόνια αιματοχυσίας και οδύνης, το Συμβούλιο εγκρίνει επιτέλους ένα σχέδιο ειρήνης». Όπως σημείωσε, «η αιματοχυσία που προκλήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 μπορεί επιτέλους να λάβει τέλος».
Αναφερόμενη στην απελευθέρωση των ομήρων, τόνισε ότι «όλοι ανακουφιστήκαμε βαθιά βλέποντας ότι όλοι οι όμηροι που παρέμεναν ζωντανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους, έπειτα από δύο χρόνια αιχμαλωσίας».
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας εξήρε «την ηγετική διπλωματική πρωτοβουλία και την αταλάντευτη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για μια ειρηνική λύση», προσθέτοντας ότι «η ιστορία θα καταγράψει τη συλλογική μας απόφαση σήμερα».
Η κ. Μπάλτα υπογράμμισε ότι από την έναρξη της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, «υπήρξαμε σταθεροί στις εκκλήσεις μας για εκεχειρία, για την ασφαλή και απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μεγάλης κλίμακας και για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας».
Η Απόφαση που υιοθετήθηκε, σημείωσε, «θέτει τα θεμέλια για την υλοποίηση όλων των παραπάνω» και «προετοιμάζει τον δρόμο για μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στην υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών, όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα μπορούν να ζουν δίπλα-δίπλα, με ειρήνη και ασφάλεια».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη ρήτρα του σχεδίου που διασφαλίζει ότι «κανείς δεν θα εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Γάζα». Όπως είπε, «οι λαοί της περιοχής να μην υποφέρουν άλλο και να μπορέσουν επιτέλους να ζήσουν μέσα σε βιώσιμη ειρήνη».
Αναφερόμενη στις προοπτικές ανοικοδόμησης, η κ. Μπαλτά δήλωσε ότι «η ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Γάζας είναι πλέον ορατές στον ορίζοντα».
Τόνισε παράλληλα ότι «μια ενδυναμωμένη και μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να επιστρέψει στη Λωρίδα το συντομότερο δυνατόν και να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη», προσθέτοντας πως «η Ελλάδα, μαζί με τους Ευρωπαίους, 'Αραβες και άλλους εταίρους της, δεν θα φεισθεί προσπαθειών για να στηρίξει τη διαδικασία μεταρρύθμισης».
Η κ. Μπάλτα υπογράμμισε ότι «η Χαμάς δεν θα έχει κανένα ρόλο, υπό καμία μορφή, στη διακυβέρνηση της Γάζας» και υπογράμμισε τη σημασία της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, η οποία «πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, να εκπαιδεύσει αποτελεσματικά την Παλαιστινιακή Αστυνομία και να διασφαλίσει τις συνοριακές περιοχές, προστατεύοντας τους αμάχους».
Κλείνοντας, η κ. Μπαλτά διατύπωσε το εξής: «Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι εφικτός στόχος που μπορεί να πραγματοποιηθεί, ικανός να οδηγήσει σε μια πιο ευημερούσα, ασφαλή και διασυνδεδεμένη περιοχή. Ο δρόμος μπροστά μας είναι χαραγμένος. Όλα τα μέρη οφείλουν τώρα να τον διαβούν με θάρρος. Διότι στο τέλος αυτού του δρόμου βρίσκεται η ειρήνη».
- Δραματικές ώρες στη Λακωνία: Γυναίκα ανεβαίνει σε ταράτσα για να δώσει φαγητό στην εγκλωβισμένη μητέρα της
- Κακοκαιρία Byron: Τι θα γίνει με τον μισθό όσων δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά τους
- Πανικός στη αεροσκάφος: Φωτιά σε διάδρομο απογείωσης γέμισε με καπνούς Airbus A320 με 180 επιβαίνοντες
- Mega deal στα σκαριά στον τομέα της ψυχαγωγίας: Η Netflix κοντά στην αγορά της Warner Bros!