«Στρατιωτική Ζώνη Σένγκεν»: Το σχέδιο της Κομισιόν για fast track μετακινήσεις στρατού σε 72 ώρες
Newsroom«Η Ευρώπη ίσως έζησε το τελευταίο ειρηνικό καλοκαίρι» δήλωσε προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους και δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκτιμούν ότι μια σύγκρουση με τη Ρωσία μέσα στην επόμενη τριετία μόνο ως απίθανο σενάριο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (19/11) μέσα από δημοσίευμα του Euronews, η Κομισιόν αποφάσισε να διαμορφώσει τη λεγόμενη «στρατιωτική Ζώνη Σένγκεν», με ξεκάθαρο στόχο να μεταφέρει ταχύτερα οπλισμό, στρατιωτικό εξοπλισμό και βέβαια στρατεύματα εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενισχυμένης Αντίδρασης Στρατιωτικής Κινητικότητας θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εντός μόλις 72 ωρών με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό.
Τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που πρότεινε η Κομισιόν, κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ θα διορίσει έναν εθνικό συντονιστή υπεύθυνο για τις στρατιωτικές μεταφορές, ο οποίος θα χρησιμεύει ως ενιαίο σημείο επαφής για άδειες, ειδοποιήσεις και αντιμετώπιση κρίσεων.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης:
-Άρση των κανονιστικών εμποδίων: εισάγει τους πρώτους εναρμονισμένους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τη στρατιωτική κινητικότητα και ορίζει σαφείς κανόνες και διαδικασίες για τις διασυνοριακές στρατιωτικές μετακινήσεις, με μέγιστο χρόνο επεξεργασίας τριών ημερών και απλουστευμένες τελωνειακές διατυπώσεις.
-Δημιουργία πλαισίου έκτακτης ανάγκης: ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενισχυμένης Αντίδρασης Στρατιωτικής Κινητικότητας (EMERS) για ταχείες διαδικασίες και προτεραιότητα στην πρόσβαση σε υποδομές, υποστηρίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις που δρουν στο πλαίσιο της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ.
-Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών μεταφορών: αναβάθμιση βασικών διαδρόμων στρατιωτικής κινητικότητας της ΕΕ σε πρότυπα διπλής χρήσης και προστασία των στρατηγικών υποδομών με μια νέα εργαλειοθήκη ανθεκτικότητας. Οι στοχευμένες επενδύσεις θα ενισχύσουν την κυβερνοασφάλεια, την ενεργειακή ασφάλεια και την ετοιμότητα τόσο σε συνθήκες ειρήνης όσο και σε περιόδους κρίσης.
-Συγκέντρωση και κοινή χρήση δυνατοτήτων: ενισχύει την ετοιμότητα, την αλληλεγγύη και τη διαθεσιμότητα δυνατοτήτων στρατιωτικής κινητικότητας για τα κράτη μέλη με την εισαγωγή μιας Ομάδας Αλληλεγγύης και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Ψηφιακού Συστήματος Πληροφοριών Στρατιωτικής Κινητικότητας.
-Ενίσχυση της διακυβέρνησης και του συντονισμού: Μια νέα Ομάδα Μεταφορών Στρατιωτικής Κινητικότητας και μια ενισχυμένη Επιτροπή του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών TEN-T θα καθοδηγούν την εφαρμογή και θα παρακολουθούν την ετοιμότητα, με την υποστήριξη των Εθνικών Συντονιστών Διασυνοριακών Στρατιωτικών Μεταφορών σε κάθε κράτος μέλος.
Βασικοί στόχοι και κόστος
Ένας βασικός στόχος της Κομισιόν είναι να αναβαθμιστούν οι δρόμοι, οι σιδηροδρομικές γραμμές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι σήραγγες και οι γέφυρες ώστε να μπορούν να αντέξουν το βάρος και το μέγεθος του στρατιωτικού εξοπλισμού που μεταφέρεται.
«Τα στέρεα υλικοτεχνικά δίκτυα κάνουν τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας σε πολέμους», δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι «η εστίαση είναι σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις γρήγορης νίκης για την ταχεία αύξηση της χωρητικότητας.
Σήμερα, για να μετακινηθεί στρατιωτικός εξοπλισμός και στρατεύματα από, ας πούμε, τη Δύση προς την Ανατολή, δυστυχώς χρειάζονται μήνες», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, Ευρωπαίος Επίτροπος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γίνει μέσα σε λίγες ημέρες. Δεν μπορείς να υπερασπιστείς μια ήπειρο αν δεν μπορείς να κινηθείς σε όλη την ήπειρο κι έτσι δημιουργούμε αυτή τη στρατιωτική ζώνη Σένγκεν».
Σύμφωνα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, θα χρειαστούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση αυτού του έργου, με την ΕΕ να έχει διαθέσει μέχρι στιγμής μόλις 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στρατιωτική κινητικότητα στον τρέχοντα πολυετή προϋπολογισμό που λήγει το 2027, ποσό που ο επίτροπος χαρακτήρισε ως «σταγόνα στον ωκεανό».
Η πρόταση που έχει κατατεθεί για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό που θα ξεκινήσει το 2028 είναι για κάτι λιγότερο από 18 δισεκατομμύρια ευρώ «μια δεκαπλάσια αύξηση, αλλά ακόμα πολύ μακριά από τον στόχο», όπως τονίζει το Euronews.
- Αυτά είναι τα πρόσωπα που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες στη Google - «Πρωτιά» για την Klavdia
- Είναι επίσημο: Η Netflix εξαγοράζει την Warner Bros για αστρονομικό ποσό
- Παράνομες συνταγογραφήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ: Τρεις συλλήψεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
- Έφηβος εξομολογείται πώς κατέληξε να κάνει 11 γραμμαρία κεταμίνης τη μέρα στα 13 του