Κόσμος|17.05.2019 09:41

Παναγία των Παρισίων: Τρελές προτάσεις ανοικοδόμησης - Μέχρι και πισίνα στη στέγη!

Έρη Πανσεληνά

Καθώς ξεκινάει ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισµός για την αποκατάσταση της οροφής και του βέλους της Παναγίας των Παρισίων, πολλά «τρελά» (αν και ρεαλιστικά) σχέδια έχουν αρχίσει να κάνουν την εµφάνισή τους ως προτάσεις για την ανακατασκευή του εµβληµατικού καθεδρικού ναού, που µόλις τον περασµένο µήνα τυλίχθηκε στις φλόγες. Πολλοί ιστορικοί καθώς και οι πιο συντηρητικοί µεταξύ των Γάλλων, που θέλουν να δουν ξανά ίδιο όπως πριν τον καθεδρικό του 12ου αιώνα µαζί µε το βέλος, το οποίο πρόσθεσε τον 19ο αιώνα ο αρχιτέκτονας Ευγένιος Βιολέ-λε-Ντικ, σίγουρα θα δυσαρεστηθούν µε τις προτάσεις που έχουν δηµοσιοποιηθεί µέχρι στιγµής.

Η πρώτη ήρθε µόλις µία εβδοµάδα µετά την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου από το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Studio NAB, το οποίο πρότεινε τη µετατροπή της οροφής του ιστορικού ναού σε ένα τεράστιο «θερµοκήπιο», που θα επέτρεπε το φως της ηµέρας να περνά και θα φωτιζόταν τη νύχτα. Και άλλοι αρχιτέκτονες έχουν κάνει οικολογικές προτάσεις, παρουσιάζοντας σχέδια για τη δηµιουργία ενός πάρκου ή ακόµα και δάσους στην οροφή του µεσαιωνικού καθεδρικού ναού, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα πιο σύγχρονο βέλος, από µέταλλο ή γυαλί. Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρµαν Φόστερ φαντάζεται το µελλοντικό βέλος της Νοτρ Νταµ ως µια πυραµίδα από κρύσταλλο και ανοξείδωτο ατσάλι και έχει σχεδιάσει την τοποθέτηση µιας πλατφόρµας στην οροφή, που θα την κάνει προσβάσιµη στο κοινό.

Η πιο προχωρηµένη εκδοχή της νέας Νοτρ Νταµ περιλαµβάνει τη δηµιουργία σταυρόσχηµης πισίνας νερού

Ενας Γάλλος γραφίστας, από την πλευρά του, πρότεινε µέσω Twitter να µην ξανακτιστεί το βέλος, αλλά να δηµιουργηθεί ένα φωτεινό βέλος – να αποδοθεί το σχήµα του µε ακτίνες φωτός στο σηµείο που κανονικά θα βρισκόταν, φωτίζοντας τον παρισινό ουρανό. Η πιο προχωρηµένη όµως εκδοχή της νέας Νοτρ Νταµ περιλαµβάνει τη δηµιουργία... πισίνας! Το αρχιτεκτονικό γραφείο Ulf Mejergen Architects της Στοκχόλµης έχει σχεδιάσει στη δική του πρόταση µία σταυρόσχηµη πισίνα νερού, που καταλαµβάνει από άκρη σε άκρη την επιφάνεια της οροφής.

Σύµφωνα µε το σχέδιο, προς την πλευρά της πισίνας θα κοιτούν και τα αγάλµατα των 12 αποστόλων, που από µεγάλη τύχη γλίτωσαν από τη φωτιά, επειδή λίγες ηµέρες πριν είχαν αποµακρυνθεί για συντήρηση. Εξάλλου, θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει την κατάθεση καινοτόµων προτάσεων για την Παναγία των Παρισίων. Ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε µια «σύγχρονη» πρόταση, έτσι ώστε η Νοτρ Νταµ να ανακατασκευαστεί και να γίνει ακόµα «πιο όµορφη από πριν», ενώ και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ κάλεσε τους αρχιτέκτονες ανά τον κόσµο να σχεδιάσουν ένα νέο βέλος «προσαρµοσµένο στις µεθόδους και προκλήσεις της εποχής µας».

Εκτιµάται ότι οι δωρεές (και οι υποσχέσεις για δωρεές) από ιδιώτες, δισεκατοµµυριούχους, διασήµους και εταιρείες για την ανακατασκευή του µνηµείου που συγκίνησε ολόκληρο τον κόσµο έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατοµµύριο ευρώ. Το γεγονός ότι το µεγαλύτερο µέρος του 850 ετών ναού διασώθηκε από την πυρκαγιά που προκλήθηκε στη διάρκεια των εργασιών συντήρησης, όπως και πολλοί από τους πολιτιστικούς θησαυρούς που φιλοξενούσε, έδωσε γρήγορα µέσα από τις στάχτες την ελπίδα για την ανακατασκευή του. Πάντως, όλοι οι ειδικοί συµφωνούν στο ότι ο ναός δεν θα µπορούσε να είναι ποτέ ξανά ίδιος, αφού έγινε στάχτη ένα αναντικατάστατο τµήµα του: τα ξύλινα θεµέλια και ο σκελετός του, το λεγόµενο «δάσος», που είχε κατασκευαστεί από 1.300 δέντρα.

ΠαρίσιΕμανουέλ ΜακρόνΠαναγία των Παρισίων