Κόσμος|11.11.2018 13:08

Πώς η παπαρούνα έγινε το σύμβολο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου; (vid)

Newsroom

Στις 11 Νοεμβρίου 2018 συμπληρώνονται 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ πολλά έχουν γραφτεί για την ιστορία και τους αριθμούς πίσω από τον «Μεγάλο Πόλεμο», ελάχιστα γνωρίζουμε για τον λόγο που η παπαρούνα καθιερώθηκε ως το σύμβολο Μνήμης του γεγονότος αυτού. 

Σύμφωνα με το BBC, οι κόκκινες παπαρούνες φυτρώνουν σε συνθήκες κατεστραμμένης γης σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Την εποχή των Ναπολεόντιων Πολέμων του 19ου αιώνα, τα πεδία των μαχών γέμισαν με κόκκινες παπαρούνες δίπλα από τους πεσόντες στρατιώτες. Επιπλέον, στα τέλη του 1914, εκτάσεις της βόρειας Γαλλίας και της Φλάνδρας καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι παπαρούνες ήταν και πάλι το μόνο φυτό που αναπτύχθηκε στα άγονα πεδία των μαχών. 

Κάπως έτσι, ο Καναδός χειρουργός John McCrae, που συμμετείχε και ο ίδιος στις μάχες, στο ποίημά του «Flanders Fields» χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την παπαρούνα ως σύμβολο μνήμης για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντάς την συνώνυμο της θυσίας των συντρόφων του. Στη συνέχεια, η Βρετανική Βασιλική Λεγεώνα την υιοθέτησε και επίσημα ως το σύμβολο της Ημέρας Μνήμης για τους πεσόντες του πολέμου. 

Η έριδα για τη χρήση της λευκής παπαρούνας 

Η λευκή παπαρούνα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Συνεταιριστικό Σύνδεσμο Γυναικών το 1933 ως σύμβολο ενάντια σε όλους τους πολέμους και υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης. 

Υπήρξαν αρκετοί που θεώρησαν ότι η υιοθέτηση του συμβολισμού αυτού στόχευε στην «προσβολή» της μνήμης όσων έπεσαν στον Μεγάλο Πόλεμο, αν και ποτέ δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση από την πλευρά του Συνεταιριστικού Συνδέσμου Γυναικών. Αυτός ήταν και ο λόγος που πολλές γυναίκες έχασαν τη δουλειά τους εκείνη την περίοδο, επειδή φορούσαν στο πέτο τους λευκές παπαρούνες. 

Η διαχείριση της λευκής παπαρούνας ως αντιπολεμικού συμβόλου γίνεται σήμερα από την Ένωση για την Ειρήνη. 

σύμβολοΑ' Παγκόσμιος Πόλεμοςπαπαρούνα