Κόσμος|07.02.2026 11:19

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ρωσία και Ουκρανία για τέλος του πολέμου μέχρι τον Ιούνιο

Newsroom

Προθεσμία μέχρι τον προσεχή Ιούνιο έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και τη Ρωσία προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος διανύει πλέον το τέταρτο έτος του. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, σε περίπτωση που η διορία δεν τηρηθεί, η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις και στις δύο πλευρές για τη συμμόρφωσή τους στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Θα κάνουν τα πάντα για να τελειώσει ο πόλεμος»

«Οι Αμερικανοί προτείνουν στις δύο πλευρές να τερματίσουν τον πόλεμο μέχρι τις αρχές του φετινού καλοκαιριού και πιθανότατα θα πιέσουν ακριβώς πάνω σε αυτό το πρόγραμμα», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης την Παρασκευή, με τις δηλώσεις του να τελούν υπό εμπάργκο μέχρι το πρωί του Σαββάτου, μεταδίδει το Associated Press.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα όλων των γεγονότων: «Λένε ότι θέλουν να τα έχουν ολοκληρώσει όλα μέχρι τον Ιούνιο. Και θα κάνουν τα πάντα για να τελειώσει ο πόλεμος».

Ραντεβού στο Μαϊάμι;

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου τριμερών συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα στη χώρα τους για πρώτη φορά, πιθανότατα στο Μαϊάμι. «Επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή μας», πρόσθεσε.

Η νέα αυτή προθεσμία ακολουθεί τις τριμερείς συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι, υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, οι οποίες δεν οδήγησαν σε κάποια πρόοδο.

Η Ρωσία πιέζει την Ουκρανία να αποσυρθεί από το Ντονμπάς, όπου οι μάχες παραμένουν σφοδρές -έναν όρο που το Κίεβο δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ.

Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 400 drones και 40 πυραύλους

Λίγες ώρες πριν την παραπάνω εξέλιξη, η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερα από 400 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και περίπου 40 πυραύλους σήμερα για να επιτεθεί στον ουκρανικό ενεργειακό τομέα, θέτοντας ως στόχο το δίκτυο ηλεκτροδότησης, εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και υποσταθμούς διανομής, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Κάθε μέρα, η Ρωσία θα μπορούσε να διαλέξει τη διπλωματία, αλλά διαλέγει νέα πλήγματα», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Χ.

«Είναι κρίσιμο όλοι όσοι στηρίζουν τις τριμερείς διαπραγματεύσεις να απαντήσουν σε αυτό. Η Μόσχα πρέπει να στερηθεί τη δυνατότητά της να χρησιμοποιεί το ψύχος ως μοχλό πίεσης κατά της Ουκρανίας».

ΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώραΗΠΑΒολοντιμίρ Ζελένσκι