Κόσμος|22.05.2019 17:59

«Ψήφο κατά της αδικίας» ζητεί από τους πολίτες ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Newsroom

Πλήθος κόσμου, βουλευτών και δημοσιογράφων παραβρέθηκαν την Τετάρτη στα εγκαίνια της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο νικητής των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, που ακυρώθηκαν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, έκανε λόγο για «αδικία», στην οποία περιμένει όλοι οι ψηφοφόροι της Πόλης να αντιδράσουν με την ψήφο τους. «Θα κάνουμε αυτή την πόλη λειτουργική για το λαό της. Θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά», δήλωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος ως σλόγκαν της εκστρατείας του επέλεξε το «Με τον Ιμάμογλου υπάρχει ελπίδα», δίπλα στο ευρέως πια διαδεδομένο σύνθημα «όλα καλά θα πάνε».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου προσπάθησε να εμφανιστεί στα εγκαίνια της εκστρατείας του ως ένας πολιτικός χαρισματικός και με πυγμή. Ανάμεσα στα άλλα υποσχέθηκε ενδελεχή έλεγχο των ταμείων του δήμου και ειδικά των δαπανών. Από το 2014 μέχρι το 2019 το χρέος του δήμου της Κωνσταντινούπολης αυξήθηκε τουλάχιστον 4,5 φορές, φτάνοντας τα  4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ το έλλειμα στα 600 εκατ. ευρώ.

«11,8 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την ιστοσελίδα του δήμου», ανέφερε ο Ιμάμογλου, σχολιάζοντας ότι με ένα τέτοιο ποσό θα μπορούσαν να είχαν φτιαχτεί οι ιστοσελίδες όλων των δήμων της χώρας. Επίσης, ανέφερε ότι 40 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για έργα και ιδέες που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. «Δεν είναι αρκετά χρήματα που πετάχτηκαν στον αέρα; Δεν είναι αμαρτία μεγάλη;», ρώτησε για να προσθέσει ότι στο διάστημα των 19 ημερών που άσκησε καθήκοντα δημάρχου κατάφερε να πει «στοπ στις σπατάλες».

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία είχαν επισημάνει άλλωστε -με στοιχεία που διέρρεαν προς τον τουρκικό Τύπο- ότι ο κυριότερος λόγος της ακύρωσης των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν οι εκλογικές παρατυπίες που επικαλέστηκε το κυβερνών κόμμα, αλλά οι μεγάλες «οικονομικές παρατυπίες» που ανακάλυψε ο Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια των 19 ημερών που πήρε τα ηνία της Πόλης. Χρήματα και κονδύλια που κατευθύνονταν προς την οικογένεια ή το στενό φιλικό περιβάλλον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, τα οποία ανακάλυψε ο Ιμάμογλου και γι’ αυτό ήθελαν να τα τακτοποιήσουν πριν περάσει η «καρέκλα» στον αντίπαλο.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ανέφερε, επίσης, ότι δεν θα πραγματοποιήσει ογκώδεις συγκεντρώσεις, αλλά θα πάει από συνοικία σεφ συνοικία για να μιλήσει προσωπικά με τον καθένα και ζήτησε τη στήριξη όλων, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, προκειμένου να αντιδράσουν στην αδικία με την ακύρωση της εκλογής του. Ο κόσμος από κάτω –που αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες- τον αποθέωνε με τους σχολιαστές να εκτιμούν ότι η «αδυναμία» του γυναικείου φύλου προς το νέο πολιτικό πρόσωπο της Τουρκίας, θα ήταν το βασικό του όπλο στη νέα εκστρατεία.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο επικοινωνιακός πόλεμος κατά του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για συνεργασία ή ακόμη και συμπάθεια προς «εχθρούς» της Τουρκίας συνεχίζεται…

Την Τετάρτη η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» αποκάλυψε ότι εκτός από τον ψόγο «Έλληνας» που του επέρριψαν πολιτικοί αντίπαλοί του, τώρα τον «κατηγορούν» και για φιλο-σιωνιστή, δείχνοντας μονταρισμένες φωτογραφίες να συναντάται και να δίνει το χέρι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου ή να συνομιλεί με Εβραίους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πολέμιοι του Ιμάμογλου μόνταραν φωτογραφίες που βρίσκονταν ο Ερντογάν ή άλλα πρόσωπα, τοποθετώντας στη θέση τους αντίστοιχα τον Ιμάμογλου.

εκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕκρέμ Ιμάμογλου