Έκανε ευθανασία επειδή δεν άντεξε τον θάνατο του γιου της: Το τελευταίο κεφάλαιο στο δράμα της Γουέντι
NewsroomΜια Βρετανίδα μητέρα χωρίς προβλήματα υγείας αλλά βαθιά συντετριμμένη από την απώλεια του μοναχογιού της, έδωσε τέλος στη ζωή της κάνοντας ευθανασία στην Ελβετία την Παρασκευή (24/04).
Η 56χρονη Γουέντι Ντάφι κατέληξε σε ειδική κλινική στη Βασιλεία, με τον οργανισμό να χαρακτηρίζει την επιλογή της «απολύτως συνειδητή», σύμφωνα με τη New York Post.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Γουέντι Ντάφι, κατόπιν δικού της αιτήματος, υποστηρίχθηκε στην απόφαση τερματισμού της ζωής της στις 24 Απριλίου, ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά και σε πλήρη συμφωνία με τις επιθυμίες της», δήλωσε ο Ρούντι Χάμπεγκερ, ιδρυτής της Pegasos, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό.
Όπως πρόσθεσε, τόσο ο ίδιος όσο και οι ειδικοί που εξέτασαν τη νοητική της κατάσταση δεν είχαν καμία αμφιβολία για την πρόθεσή της, την επίγνωση της απόφασης και την αυτονομία της.
Η Ντάφι, πρώην εργαζόμενη στον χώρο της φροντίδας από τα Δυτικά Μίντλαντς, κατέβαλε 13.500 δολάρια για τη διαδικασία στην Ελβετία, όπου η πρακτική αυτή είναι νόμιμη. Ο θάνατός της σημειώθηκε την ίδια ημέρα που απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο ένα έντονα συζητημένο νομοσχέδιο για το δικαίωμα στον υποβοηθούμενο θάνατο.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχε δηλώσει ότι αυτή ήταν η μόνη διέξοδος ώστε «να απελευθερωθεί το πνεύμα της» από τον πόνο για την απώλεια του γιου της πριν από τέσσερα χρόνια. Είχε αναφέρει επίσης ότι στις τελευταίες της στιγμές θα φορούσε ένα από τα πουκάμισά του, καθώς «μυρίζει ακόμη όπως εκείνος».
Επιθυμία της ήταν να ακούγεται το τραγούδι «Die With A Smile» της Lady Gaga και του Bruno Mars τη στιγμή που θα έφευγε από τη ζωή, ενώ ζήτησε τα προσωπικά αντικείμενα που πήρε μαζί της να δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η τραγική απώλεια
Ο γιος της, Μάρκους, πέθανε σε ηλικία 23 ετών όταν πνίγηκε από κομμάτι ντομάτας που σφήνωσε στην τραχεία του, αφού αποκοιμήθηκε ενώ έτρωγε.
Εννέα μήνες αργότερα, η Ντάφι επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της λαμβάνοντας υπερβολική δόση φαρμάκων και χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής για δύο εβδομάδες. Όπως είχε δηλώσει, παρά τις πολυετείς προσπάθειες, καμία θεραπεία ή αγωγή δεν κατάφερε να την επαναφέρει, σημειώνοντας ότι «ανυπομονεί» να φύγει από τη ζωή.
«Η ζωή μου, η επιλογή μου»
«Θα είναι δύσκολο για όλους. Αλλά θέλω να φύγω. Θα έχω ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου, οπότε να χαίρεστε για μένα. Η ζωή μου, η επιλογή μου», είχε πει.
Η ίδια πίστευε ότι ο γιος της θα κατανοούσε την απόφασή της και είχε επισημάνει ότι προτιμούσε μια πιο ήπια και ελεγχόμενη διαδικασία σε κλινικό περιβάλλον, αντί να αφήσει πίσω της μια εικόνα που θα επιβάρυνε όσους τη συναντούσαν.
«Θα μπορούσα να πέσω από μια γέφυρα αυτοκινητοδρόμου ή από την ταράτσα μιας πολυκατοικίας, αλλά αυτό θα άφηνε σε όποιον με έβρισκε ένα βάρος που θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή», είχε δηλώσει.
Η υπόθεση της Νοέλια και οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η επιλογή της να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετώπιζε σωματικά προβλήματα υγείας, ακολούθησε την υπόθεση της 25χρονης Νοέλα Καστίγιο στην Ισπανία, η οποία είχε υπάρξει θύμα ομαδικού βιασμού και πέθανε επίσης με ευθανασία τον περασμένο μήνα.
Η υπόθεση της Καστίγιο προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις και οδήγησε την κυβέρνηση Τραμπ να ζητήσει από την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη να εξετάσει τον χειρισμό της υπόθεσης από τις ισπανικές αρχές.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για πολλαπλές συστημικές δυσλειτουργίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ισπανία, οι οποίες, σύμφωνα με διπλωματικό μήνυμα που έφτασε στη New York Post, οδήγησαν την Καστίγιο σε αυτή την επιλογή και επέτρεψαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, παρότι φέρεται να είχε εκφράσει επιφυλάξεις τις τελευταίες ώρες της ζωής της.
- «Η Γαλλία σας αγαπά»: Τα μηνύματα στήριξης από Μακρόν και το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο
- Ανατριχιαστικό βίντεο στο Εφετείο: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ σπρώχνει κοπέλα πάνω σε ζαρντινιέρα
- «Είναι τραγικό»: Πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα για να είναι φυλακή ο δράστης που πυροβόλησε την κόρη τους
- Σοκ στη Σκάλα Ωρωπού: Μπάζωσαν τη θάλασσα στην προστατευόμενη λιμνοθάλασσα Natura