Προειδοποίηση Σι σε Τραμπ: «Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το σημαντικότερο»
NewsroomΟ Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε σήμερα τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πως οι δυο χώρες τους θα μπορούσαν να εμπλακούν σε «σύγκρουση» αν η Ουάσιγκτον διαχειριστεί με λαθεμένο τρόπο το ζήτημα της Ταϊβάν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το σημαντικότερο στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Αν ο χειρισμός του είναι καλός, οι σχέσεις των δυο χωρών» θα παραμείνουν «συνολικά σταθερές».
Όμως «αν ο χειρισμός του είναι κακός, οι δυο χώρες θα αντιπαρατεθούν», θα μπορούσαν ως και να «εμπλακούν σε σύγκρουση», είπε ο Σι, χρησιμοποιώντας λέξη στη μανδαρινική γλώσσα που πάντως δεν σημαίνει απαραιτήτως ένοπλη σύρραξη.
Η θερμή υποδοχή
Νωρίτερα, o Κινέζος πρόεδρος υποδέχθηκε με μεγάλες τιμές τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Σι έσφιξε το χέρι του Τραμπ μπροστά στα σκαλιά του Παλατιού του Λαού, του κέντρου της κρατικής εξουσίας στην καρδιά της τεράστιας πλατείας Τιενανμέν, στολισμένης με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων των δυο χωρών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε στον Σι Τζινπίνγκ «υπέροχο μέλλον» στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα.
«Είναι τιμή να βρίσκομαι μαζί σας. Είναι τιμή να είμαι φίλος σας, κι η σχέση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα γίνουν καλύτερες παρά ποτέ», είπε ο Τραμπ. «Μαζί θα έχουμε υπέροχο μέλλον», υπερθεμάτισε ο ρεπουμπλικάνος.
Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε «ευτυχής» που υποδέχθηκε τον Αμερικανό πρόεδρο στον οποίο τόνισε ότι οι δυο υπερδυνάμεις οφείλουν να είναι «εταίροι, όχι αντίπαλοι», παρ’ όλες τις διαφωνίες τους.
«Η συνεργασία ωφελεί και τα δυο μέρη, ενώ η σύγκρουση βλάπτει και τα δύο. Θα οφείλαμε να είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι, πρέπει να βοηθήσουμε η μια χώρα την άλλη για να τα καταφέρουμε, να ευημερήσουμε μαζί, χαράσσοντας έτσι νέο δρόμο, της κατανόησης ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις σε αυτή τη νέα εποχή», είπε ο Σι στον Τραμπ, συμπληρώνοντας πως ο κόσμος βρίσκεται σε «σταυροδρόμι».
- Τραμπ και Σι «ξαναγράφουν» τη σχέση τους: Σταθερότητα και «ανοιχτές πόρτες», αρκεί να μην γίνει λάθος με την Ταϊβάν
- Ηλιούπολη: Μάχη δίνει στη ΜΕΘ η 17χρονη - Τι ερευνούν οι Αρχές
- Περιστέρι: Σε 27 τ.μ. με σκουπίδια ζούσαν τα έξι παιδιά - Είχαν γίνει και άλλες καταγγελίες
- Απόψε ο Β΄ Ημιτελικός της Eurovision 2026 - Η εμφάνιση της Κύπρου και οι χώρες που φαίνεται να προκρίνονται