«Είκοσι χρόνια είναι αρκετά»: Αλλαγή στάσης του Τραμπ για την αναστολή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν
NewsroomΜήνυμα στο Ιράν ότι μια 20ετής αναστολή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης θα ήταν αρκετή για να συνάψει συμφωνία και να τερματίσει τον πόλεμο έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρει το Politico, η παραχώρηση στο Ιράν του δικαιώματος να εμπλουτίζει ουράνιο οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, ακόμη και σε δεκαετίες από τώρα, σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος είχε επιμείνει επανειλημμένα ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί στη χώρα να το πράξει.
Παρά τις πληροφορίες που ότι οι ΗΠΑ διαπραγματεύονταν παρασκηνιακά κάποιο χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση Τραμπ μέχρι τώρα διέψευδε ότι θα δεχόταν οτιδήποτε λιγότερο από πλήρη παράδοση και μόνιμο τέλος στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.
Ωστόσο, καθώς ο Τραμπ επέστρεφε στις ΗΠΑ από τη διήμερη σύνοδο κορυφής στην Κίνα, εν μέσω ενός πολέμου που δεν φαίνεται να έχει εύκολο τέλος, ο πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους εν πτήσει στο Air Force One, φάνηκε να αλλάζει στάση.
«Είμαι εντάξει εάν το Ιράν αναστείλει το πυρηνικό του πρόγραμμα για 20 χρόνια, αλλά πρέπει να υπάρξει “πραγματική” δέσμευση. Είκοσι χρόνια είναι αρκετά. Αλλά το επίπεδο εγγύησης πρέπει να είναι πραγματικά 20 χρόνια».
Ο Τραμπ είπε ότι εξέτασε την τελευταία πρόταση του Ιράν και την απέρριψε, προσθέτοντας: «Αν διαθέτουν οποιαδήποτε μορφή πυρηνικού υλικού, δεν διαβάζω το υπόλοιπο».
Ο πόλεμος κατέστρεψε την ικανότητα του Ιράν να εμπλουτίζει νέο υλικό στο άμεσο μέλλον, αν και διατηρεί απόθεμα περίπου 440 κιλών υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο η Ουάσιγκτον πιέζει να παραδώσει.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι η Τεχεράνη θα συμφωνήσει τελικά σε μια συμφωνία και είπε ότι οι Ιρανοί του είπαν ότι μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα διαθέτουν τον εξοπλισμό για να απομακρύνουν αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «πυρηνική σκόνη».
Παράλληλα ο Τραμπ επίσης δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Ιράν διατηρεί ακόμη σημαντικές δυνατότητες χρήσης πυραύλων. Υποστήριξε ότι το 80% του πυραυλικού αποθέματος της χώρας έχει καταστραφεί εξαιτίας της αμερικανικής στρατιωτικής εκστρατείας που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου.
Τι είπε για την Ταϊβάν
Στο μεταξύ, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν έδωσε «καμία δέσμευση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση» σχετικά με την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μετά την προειδοποίηση του Πεκίνου ότι λανθασμένοι χειρισμοί στο ζήτημα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.
«Για την Ταϊβάν αισθάνεται πολύ έντονα (ο Σι). Δεν έδωσα καμία δέσμευση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση» επισήμανε ο Τραμπ, ενώ όταν ρωτήθηκε αν ο Κινέζος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν, ο Τραμπ υποβάθμισε το ενδεχόμενο.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει σύγκρουση, πέρα από το ότι δεν χρειαζόμαστε τη δύναμή τους, δεν χρειαζόμαστε την Ταϊβάν», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Συζητήσαμε για την Ταϊβάν, όλο το θέμα με τις πωλήσεις όπλων, σε μεγάλη λεπτομέρεια, στην πραγματικότητα, και θα λάβω αποφάσεις. Αλλά ξέρετε, το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ένας πόλεμος που βρίσκεται 9.500 μίλια μακριά» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε επίσης ανοιχτό το ζήτημα των μελλοντικών αμερικανικών πωλήσεων όπλων προς την Ταϊβάν. «Θα πάρω μια απόφαση», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά.
- Ο Ερντογάν θέλει ΑΟΖ στα 200 μίλια: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη «Γαλάζια Πατρίδα»
- Ένταση ανάμεσα σε αγρότες και ΜΑΤ στις Σέρρες - Μία λιποθυμία από τα χημικά
- Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Δείτε τα προσωρινά αποτελέσματα - Ανακοινώθηκαν από τη ΔΥΠΑ
- Η ιστορία του ανθρώπου που ξύπνησε γυμνός δίπλα σε έναν κάδο και δεν ήξερε ποιος είναι