Κόσμος|29.05.2019 17:41

Ιταλία: Ο «γιατρός των µεταναστών» υψώνει ανάστηµα στη Λέγκα

Έρη Πανσεληνά

Για την κοινωνία του ιταλικού νησιού Λαµπεντούζα ήταν γνωστός ως ο «γιατρός των µεταναστών», ωστόσο για το Δηµοκρατικό Κόµµα (PD) της Ιταλίας ήταν κάτι πολύ περισσότερο: η τελευταία γραµµή άµυνας στην αντιµεταναστευτική ρητορική του Ματέο Σαλβίνι και της ακροδεξιάς.

Ο 63χρονος Πιέτρο Μπαρτόλο κατάφερε να ανακόψει εν µέρει την ορµή της ακροδεξιάς Λέγκας (που αναδείχθηκε πρώτη δύναµη στη χώρα και στην περιοχή του) κερδίζοντας ο ίδιος την Κυριακή µία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Είµαι ευγνώµων απέναντι σε όσους µε στήριξαν. Ταυτόχρονα ανησυχώ για το αποτέλεσµα που πέτυχε ο άλλος, εκείνος που κλείνει τα λιµάνια στα σωστικά πλοία, εκείνος που θέλει να τιµωρήσει όποιον σώζει µετανάστες» δήλωσε ο Μπαρτόλο στη βρετανική «Guardian». Στο νησί του, η ακροδεξιά Λέγκα κέρδισε το άνευ προηγουµένου ποσοστό του 45%. «Πονάει, αλλά πρέπει να σηµειώσω ότι µόνο το 26% των κατοίκων πήγε στις κάλπες και ότι το νησί µου, µε µόνο 6.000 κατοίκους, έχει κουβαλήσει το βάρος της µεταναστευτικής κρίσης για 30 χρόνια» σηµείωσε ο 63χρονος Μπαρτόλο.

Η Λαµπεντούζα είναι το πλησιέστερο σηµείο στις ακτές της Λιβύης και βασικό σηµείο εισόδου των µεταναστών από την Αφρική προς την Ευρώπη. Ο Μπαρτόλο γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Λαµπεντούζα σε µια οικογένεια ψαράδων. Αφότου πήρε το πτυχίο Ιατρικής, µε ειδικότητα στη γυναικολογία, επέστρεψε στο σικελικό νησί των µόλις 6.000 κατοίκων. Από το 1991 διευθύνει τη µοναδική κλινική του και από το 2011 συντονίζει τα µέτρα βοήθειας προς τους πρόσφυγες (ο ίδιος έχει εξετάσει περίπου 250.000).

Ο επονοµαζόµενος και «γιατρός των µεταναστών» έγινε γνωστός το 2016, όταν το ντοκιµαντέρ«Fuocoammare» (Φωτιά στη Θάλασσα) του σκηνοθέτη Τζιανφράνκο Ρόζι, που ανέδειξε το έργο του, βραβεύθηκε µε τη Χρυσή Αρκτο του Βερολίνου

Πιέτρο ΜπαρτόλοΛέγκαΛαμπεντούζα