Σεισμός στην Κολομβία: Γιατί αποφεύχθηκαν τα χειρότερα - Τι εκτιμά ο Λέκκας
NewsroomΣτον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Κολομβία αναφέρθηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας(ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε πολύ ισχυρό τον σεισμό στην Κολομβία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το μεγάλο εστιακό βάθος περιορίζει τις πιθανότητες για εκτεταμένες καταστροφές στην επιφάνεια. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι είναι ένας σεισμός της τάξεως των 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Βέβαια υποβαθμίστηκε στους 7,2 στη συνέχεια, σε ένα βάθος γύρω στα 110 χιλιόμετρα. Αυτό είναι και καθοριστικό για τις επιπτώσεις που μπορεί να είχε αυτός ο σεισμός στην επιφάνεια».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι πρόκειται για διαφορετική τεκτονική ζώνη από εκείνη στην οποία είχαν σημειωθεί οι δύο ισχυροί σεισμοί στη Βενεζουέλα. «Είναι εξαιρετικά σεισμογενής περιοχή. Δεν ανήκει στην ίδια σεισμική ζώνη που έγινε ο σεισμός στο Καράκας πριν από έναν μήνα. Ανήκει στη ζώνη υποβύθισης της Νότιας Αμερικής και του Ειρηνικού Ωκεανού. Δηλαδή είναι μια άλλη τεκτονική ζώνη» δήλωσε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Παράλληλα, όπως δήλωσε στο ΕΡΤnews στην περίπτωση του σεισμού στην Κολομβία το βάθος είναι αρκετά μεγάλο. «Τώρα έχουμε ένα βάθος της τάξεως των 110 χιλιομέτρων. Αυτό το βάθος ουσιαστικά κάνει τον σεισμό αισθητό σε πιο ευρύτερη περιοχή, δηλαδή μέχρι και την Μπογκοτά», σημείωσε. Αναφερόμενος στις πιθανές επιπτώσεις, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι, παρά την ισχύ του σεισμού, δεν αναμένεται να προκαλέσει αντίστοιχες καταστροφές με έναν επιφανειακό σεισμό.
«Είναι πολύ ισχυρός σεισμός. Αλλά βεβαίως, επειδή το βάθος είναι αρκετά μεγάλο, γίνεται μεν αισθητός ο σεισμός σε μια ευρύτερη περιοχή, αλλά δεν προκαλεί τόσες πολλές ζημιές όσες θα προκαλούσε ένας επιφανειακός σεισμός, όπως ήταν αυτός που εκδηλώθηκε στη Βενεζουέλα πριν από έναν μήνα».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην κατάσταση του κτιριακού αποθέματος στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ευάλωτες κατασκευές, αλλά και σύγχρονα κτίρια με υψηλότερες αντισεισμικές προδιαγραφές. Παράλληλα εκτίμησε ότι θα έχουμε καταρρεύσεις, κατολισθήσεις και κύματα, αλλά όχι τσουνάμι γιατί το βάθος είναι μεγάλο. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα ο αστικός ιστός στις περιοχές της Λατινικής Αμερικής δεν είναι και ο καλύτερος δυνατός και υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό κτηρίων τα οποία είναι ιδιαίτερα τρωτά στους σεισμούς.
- «Ήταν πολύ σκληρό, αρχίσαμε να προσευχόμαστε»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Κολομβία
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Επικίνδυνες οι επόμενες μέρες με έως 9 μποφόρ - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
- «Το παιχνίδι τελείωσε»: Η στιγμή που αστυνομικοί εντοπίζουν stalker κρυμμένο κάτω από κρεβάτι
- Θες να μάθεις ξένη γλώσσα; Αυτές είναι οι 7 εντολές για να κάνεις το ChatGPT προσωπικό σου καθηγητή