Κόσμος|30.05.2019 12:10

Σάλος με Τούρκο δικαστή που κατέκρινε τη μίνι φούστα δικηγόρου

Newsroom

Μεγάλες συζητήσεις για το επίπεδο του συντηρητισμού στην Τουρκία έχει προκαλέσει ο σάλος που δημιουργήθηκε έπειτα από την παρατήρηση δικαστή προς γυναίκα δικηγόρο για το ύψος της φούστας της.

Το περιστατικό διαδραματίστηκε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΟPEN TV Μαρία Ζαχαράκη, μέσα σε αίθουσα των δικαστηρίων Κωνσταντινούπολης, όπου εκδικάζονταν υπόθεση της δικηγόρου Τουγτσέ Τσετίν.

Ο δικαστής Μεχμέτ Γιοϊλού, αντί να ασχοληθεί με την υπόθεση όμως, ασχολήθηκε με τα πόδια της δικηγόρου, τα οποία –κατά την άποψή του- ήταν απροκάλυπτα «γυμνά». «Ζούμε σε μία μουσουλμανική χώρα και μία τέτοια φούστα δεν ταιριάζει με τα ήθη και έθιμά μας», της είπε, ενώ στη συνέχεια ζήτησε να βγάλει κάποιος φωτογραφία τη φούστα της για να την καταγγείλει στον δικηγορικό σύλλογο! Η δικηγόρος αρνήθηκε και τότε μέσα στην αίθουσα προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση. Δικηγόροι από άλλες αίθουσες, που άκουσαν το περιστατικό, πρόστρεξαν προς συμπαράσταση της συναδέλφου τους, ο οποίος δικαστής όμως, που παρά τις έντονες αντιδράσεις, συνέχιζε να υποστηρίζει ότι η φούστα της δικηγόρου αντιβαίνει τους κανόνες… ευπρέπειας ενός δικαστηρίου. Μάλιστα όπως ‘μέτρησε’ με τα μάτια του, το ύψος της φούστας ήταν τουλάχιστον 15 εκατοστά πάνω από το γόνατο!

Όπως ήταν φυσικό, από την αναστάτωση δεν μπορούσε να συνεχιστεί καμία δίκη και έτσι η υπόθεση αναβλήθηκε λόγω… μίνι φούστας.

Η δικηγόρος που προκάλεσε τις ανούσιες αντιδράσεις

Η μεγάλη κατακραυγή του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση του υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, το οποίο έθεσε το δικαστή σε διαθεσιμότητα. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, στηλιτεύοντας την… κρίση του δικαστή, υποσχέθηκε ότι θα παρακολουθήσει το θέμα από κοντά «σχετικά με αυτή τη δυσάρεστη, άτυχη, και άνομη συμπεριφορά κατά της δικηγόρου εξαιτίας του ντυσίματός της».

Το θέμα σήμερα φιγουράρει σε όλα σχεδόν τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου, που στοχεύουν το δικαστή αλλά και που δημοσιεύουν κι άλλα… «ράμματα για τη γούνα του». Τούρκοι δικηγόροι έχουν πολλές φορές παραπονεθεί για την προσβλητική συμπεριφορά του, αλλά και την εμφάνισή του. Έχει και ο ίδιος εμφανιστεί χωρίς την τήβεννο ή αξύριστος ή χωρίς γραβάτα, παρόλο που οι κανόνες ευπρέπειας των δικαστηρίων το επιβάλλουν για τους άντρες δικαστές και δικηγόρους, ενώ είχε πετάξει έξω από την αίθουσα ακόμη και άνδρα δικηγόρο επειδή φορούσε σκουλαρίκι στο αυτί του.

μίνι φούσταδικηγόροςδικαστήςΤουρκία