Κόσμος|08.11.2026 09:40

Η Γαλλία ζήτησε άδεια από την Άγκυρα: Πώς παρουσιάζουν οι τουρκικές εφημερίδες το καλώδιο

Δημήτρης Αυγελής

Ως ήττα της Αθήνας παρουσιάζει σήμερα το θέμα του καλωδίου Κρήτης και Κύπρου η εθνικιστική εφημερίδα Τουρκγκιούν, που βρίσκεται κοντά στο κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο κεντρικός τίτλος της πρώτης σελίδας είναι «Κρύο ντους για την Αθήνα!», με επίτιτλο «Το σχέδιο της Ελλάδας σκάλωσε στην Τουρκία». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το έργο σκόνταψε στις τουρκικές αντιρρήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες και οι Γάλλοι, που θα το κατασκευάσουν, απευθύνθηκαν στην Άγκυρα για να ζητήσουν άδεια.

Η Τουρκγκιούν γράφει πως το Παρίσι ήρθε σε επαφή με την Άγκυρα, ώστε να μπορέσει το γαλλικό ερευνητικό σκάφος Abeille Marengo να ξεκινήσει τις εργασίες. Αναφέρει ακόμη πως η Τουρκία ζήτησε από τη Γαλλίδα πρέσβη να υποβάλλεται αίτηση άδειας πριν από κάθε έρευνα και να ενημερώνεται από πριν για το εύρος των εργασιών. Αν αυτό δεν γίνει, γράφει η εφημερίδα, οι έρευνες μπορεί να δεχθούν «ξανά» παρέμβαση. Η συνάντηση της πρέσβη Ιζαμπέλ Ντιμόν με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι έγινε την Πέμπτη. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη δημοσιοποίησε, χωρίς όμως να πει τι συζητήθηκε.

Η εφημερίδα μιλά και για «σοκ στην Ελλάδα». Επικαλείται αναλύσεις του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες μια γραπτή γαλλική αίτηση θα σήμαινε αναγνώριση των τουρκικών θέσεων για την υφαλοκρηπίδα και του τουρκολιβυκού μνημονίου. Δίπλα στο θέμα, η Τουρκγκιούν δημοσιεύει δηλώσεις του Χακάν Φιντάν με τίτλο «Η Τουρκία προστατεύει την περιοχή». Μιλώντας χθες σε φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «οι διαδρομές πρέπει να προστατεύονται και οι συγκρούσεις να περιορίζονται», χωρίς να αναφέρει το καλώδιο.

Διαφορετική ερμηνεία παρουσιάζει η Αϊντινλίκ, εφημερίδα του Κόμματος Πατρίδας του Ντογού Περιντσέκ. Με τίτλο «Ανεβαίνει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει πως Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να ποντίσουν καλώδιο «χωρίς άδεια» μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Καταγράφει την ελληνική NAVTEX για τις εργασίες του γαλλικού σκάφους και την τουρκική αντι-NAVTEX, που τη χαρακτηρίζει άκυρη. Η Αϊντινλίκ δεν γράφει για γαλλικό αίτημα, αλλά μόνο πως η Άγκυρα ζητά γραπτή άδεια ως προϋπόθεση για τις εργασίες.

Στην ίδια σελίδα, ο Περιντσέκ επιτίθεται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Τον ενόχλησε η ανακοίνωση του υπουργείου για το γαλλικό πλοίο, η οποία μιλά για «κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». «Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν απορρέουν από το "διεθνές δίκαιο"», λέει ο Περιντσέκ, και προσθέτει πως η ανεξαρτησία της Τουρκίας στηρίζεται μόνο στην ένοπλη ισχύ της. Κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν έχει τη δύναμη να προστατεύσει την τουρκική κυριαρχία στη «Γαλάζια Πατρίδα» και στην Κύπρο.

ΚρήτηΧακάν ΦιντάνΆγκυραειδήσεις τώρα