Κόσμος|08.06.2019 15:51

Γερμανία: Πρώτοι μπροστά από το CDU οι Πράσινοι στις δημοσκοπήσεις

Έρη Πανσεληνά

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε τον τελευταίο μήνα οι Γερμανοί Πράσινοι, οι οποίοι τώρα πλασάρονται από τις δημοσκοπήσεις ως η κορυφαία δύναμη σε μια επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού. Η έρευνα «Deutschlandtrend» του ινστιτούτου Infratest dimap εμφανίζει το οικολογικό κόμμα των Πρασίνων πρώτο στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό- ρεκόρ 26%, μία μονάδα μπροστά από τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Η τελευταία δημοσκόπηση τοποθέτησε στην Τρίτη θέση με 13% την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και βύθισε ακόμα περισσότερο, στο 12%, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, που αναζητά αρχηγό μετά την παραίτηση της Αντρέα Νάλες. Το φιλελεύθερο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) παρέμεινε στο 8%, ενώ η Αριστερά έπεσε στο 7%.

T

Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα η άνοδος των Πρασίνων δημιούργησε ένα νέο πολιτικό τοπίο: εξελέγησαν δεύτεροι με ποσοστό 20,5%, πίσω από το CDU και αφήνοντας πολύ πίσω τους Σοσιαλδημοκράτες, σε μια κάλπη που εξελίχθηκε σε πανωλεθρία για τα άλλοτε μεγάλα κόμματα. Η άνοδος των Πρασίνων δεν είναι καθόλου ξαφνική- παρόλο που λόγω και της κλιματικής αλλαγής παρατηρείται μια προτίμηση προς τα οικολογικά κόμματα, στη Γερμανία έχει ξεκινήσει αυτή η άνοδος εδώ και πάνω από έναν χρόνο, λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει η χώρα πριν σχηματιστεί ο «μεγάλος συνασπισμός» («GroKo»). Ωστόσο το γεγονός ότι βρίσκονται πλέον μια ανάσα πριν από την εξουσία έχει αναγκάσει τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα να βάλουν περισσότερο "κλίμα" στις ατζέντες τους.

Νέοι αστέρες το ηγετικό δίδυμο των Πρασίνων

Μάλιστα μια ακόμα επιτυχία σημείωσε το ηγετικό δίδυμο των Πρασίνων Ρόμπερ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ που φαίνονται να εξελίσσονται στους νέους αστέρες της γερμανικής πολιτικής. Οι δύο αρχηγοί των Πρασίνων, Χάμπεκ και Μπέρμποκ, (σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος πρέπει να υπάρχει διαρχία που να εκπροσωπείται και από τα δύο φύλα και από τις δύο πολιτικές πτέρυγες) αύξησαν σημαντικά τη δημοτικότητά τους και τοποθετούνται στην τέταρτη και έκτη θέση αντίστοιχα (με 36% και 26%) των αγαπημένων πολιτικών των Γερμανών πολιτών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσίευσε το κρατικό δίκτυο ARD, η Μέρκελ κατάφερε να διατηρήσει την πρωτιά σε δημοτικότητα με 53%, ενώ η διάδοχός της, Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ, βυθίστηκε κατά 12 μονάδες στο 24%.

Λόγω της κρίσης ηγεσίας στους Σοσιαλδημοκράτες, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο, τα γερμανικά μίντια ήδη κάνουν λόγο για πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού Πρασίνων- Σοσιαλδημοκρατών- Αριστεράς (τον αποκαλούν συνασπισμό κόκκινων- πράσινων- κόκκινων). Πάντως στο κρατίδιο της Βρέμης, όπου στις τοπικές εκλογές της 26ης Μαίου το SPD έχασε το τελευταίο του προπύργιο, μια τέτοια αριστερή κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο πιθανή παρά την οριακή «πρωτιά» του CDU.

ΠράσινοιΆνγκελα ΜέρκελΓερμανία