Κόσμος|13.06.2019 12:29

Δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα Τραµπ µε διψήφιο ποσοστό

Έρη Πανσεληνά

Ακόµα και µε διψήφιο ποσοστό φαίνεται να χάνει ο Ντόναλντ Τραµπ στις επόµενες αµερικανικές προεδρικές εκλογές σύµφωνα µε νέα δηµοσκόπηση, µία από τις πολλές που τον εµφανίζουν να χάνει πολιτείες κλειδιά που του είχαν εξασφαλίσει τη νίκη το 2016. Οσο για την απάντηση του Αµερικανού προέδρου, εκείνη είναι σταθερά «fake news». Η πανεθνική έρευνα Quinnipiac έδειξε ότι σε περίπτωση που ο Τραµπ αντιµετώπιζε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και φαβορί των Δηµοκρατικών για το χρίσµα, Τζο Μπάιντεν, θα έχανε µε 13% διαφορά (53% έναντι 40%).

Και δεν είναι µόνο ο 76χρονος Μπάιντεν που θα εκτόπιζε τον δισεκατοµµυριούχο πρόεδρο από τον Λευκό Οίκο αλλά και άλλοι πέντε ∆ηµοκρατικοί υποψήφιοι: ο γερουσιαστής του Βερµόντ Μπέρνι Σάντερς (µε διαφορά 9 µονάδων), η γερουσιαστής της Καλιφόρνια Καµάλα Χάρις (µε 8 µονάδες), η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαµπεθ Γουόρεν, και µε διαφορά 5% ο δήµαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, Πιτ Μπούτιτζατζ, και ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Κόρι Μπούκερ.

Επίσης, στις αρχές της εβδοµάδας διέρρευσε έρευνα των Ρεπουµπλικάνων, στην οποία ο Τραµπ εµφανίζεται να χάνει σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «New York Times», ο πρόεδρος αντέδρασε λέγοντας σε βοηθούς του να υποστηρίξουν ότι άλλα στοιχεία τον εµφανίζουν πιο ψηλά στην πρόθεση ψήφου. «Ψευδείς ειδήσεις» και «ψευδείς δηµοσκοπήσεις» χαρακτήρισε τα ευρήµατα που διέρρευσαν, υποστηρίζοντας ότι οι αριθµοί που έχει εκείνος στη διάθεσή του είναι «τα καλύτερα νούµερα που είχαµε ποτέ».

Πάντως αυτό που επαναλαµβάνει ο Αµερικανός πρόεδρος σε πολλές φετινές του εµφανίσεις είναι ότι ούτε το 2016 οι δηµοσκοπήσεις είχαν προβλέψει τη νίκη του έναντι της ∆ηµοκρατικής Χίλαρι Κλίντον. Προχθές εκείνος ανακοίνωσε και ότι για την πρώτη του επίσηµη προεκλογική συγκέντρωση, στο Ορλάντο την ερχόµενη εβδοµάδα, η ζήτηση ξεπέρασε κατά χιλιάδες τα διαθέσιµα εισιτήρια. Με καθαρό προβάδισµα Το τελευταίο δεκαπενθήµερο, από όταν ο Μπάιντεν µπήκε στην κούρσα για το χρίσµα των ∆ηµοκρατικών, ο 76χρονος έχει ανταλλάξει πολλές επιθέσεις µε τον Τραµπ. Στην εσωκοµµατική κούρσα για το χρίσµα, στην οποία συνωστίζονται 20 πολιτικοί, ο Μπάιντεν έχει καθαρό προβάδισµα µε 30%, µε τους µόνους υποψηφίους που ακολουθούν µε διψήφιο ποσοστό να είναι ο Μπέρνι Σάντερς (19%) και η Ελίζαµπεθ Γουόρεν.

Πάντως, ακόµα τίποτα δεν έχει κριθεί στην κούρσα για το χρίσµα των ∆ηµοκρατικών, αφού ο Μπάιντεν -αν και παραµένει πρώτοςβλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί µε ταχείς ρυθµούς σε αντίθεση µε τα ποσοστά των αντιπάλων του που ανεβαίνουν. Τον Απρίλιο το ποσοστό του ανερχόταν σε 38% και τον Μάιο σε 35%. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να κερδίζει και την ψήφο των εκατοµµυριούχων. Σύµφωνα µε την έρευνα CNBC Millionaire, το 53% των Αµερικανών εκατοµµυριούχων θα έδινε την ψήφο του στον πρώην αντιπρόεδρο και µόλις το 39% στον Τραµπ, µε το 9% να είναι αναποφάσιστο.

Οριακά υπερισχύει στην ψήφο των εκατοµµυριούχων και ο Μπούτιτζατζ, µε 43% έναντι 42%. Πάντως ο πρόεδρος της εταιρείας δηµοσκοπήσεων Spectrem Group που διενεργεί την έρευνα σηµείωσε ότι οι εκατοµµυριούχοι ψηφοφόροι ίσως διστάζουν να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τον Τραµπ. Μένει να φανεί, βέβαια, εάν θα ισχύσει το ίδιο και για τους υπόλοιπους Αµερικανούς.

Ντόναλντ ΤραμπΡεπουμπλικάνοιΔημοκρατικοίεκλογές ΗΠΑ