Κόσμος|13.06.2019 13:12

Βούλιαξε το ένα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

Newsroom

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι οι υπηρεσίες διάσωσης της χώρας έσωσαν 44 ναυτικούς από τα τάνκερ μετά από αναφερόμενη επίθεση στον Κόλπο του Ομάν και τους πήραν στο ιρανικό λιμάνι του Jask.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Mayadeen του Λιβάνου ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι ένα πετρελαιοφόρο Front Altair έχει βυθιστεί μετά από αναφερθείσα επίθεση στον Κόλπο του Ομάν.

Παρόλο που δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση μέχρι στιγμής, η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ταϊβάν, CPC, ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου, δήλωσε νωρίτερα ότι το πετρελαιοφόρο που παραδίδει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή χτυπήθηκε από τορπίλη.

Πολλοί αναρωτιούνται ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες από αυτή την επίθεση, πέραν της όποιας αστάθειας δημιουργείται στις διεθνείς σχέσεις. Έτσι, λοιπόν, άλμα σχεδόν 3% σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση στον Κόλπο έπειτα από αυτή την επίθεση στα πετρελαιοφόρα.

Γύρω στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), το βαρέλι του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Αύγουστο κατέγραφε αύξηση κατά 1,70 δολάριο (2,83%) στα 61,67 δολάρια. Η τιμή για το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI) για παράδοση τον Ιούλιο σημείωνε αύξηση κατά 1,38 δολάριο (2,70%) στα 52,52 δολάρια. Εννοείται πως υπάρχουν φόβοι για περεταίρω αυξήσεις στις παραπάνω τιμές.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της συνοριακής φρουράς του Ομάν, Νασέρ Σελίμ, επιβεβαίωσε στη νορβηγική εφημερίδα Dagbladet ότι τουλάχιστον ένα πετρελαιοφόρο είχε υποστεί επίθεση στον Κόλπο του Ομάν.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η τηλεόραση Τύπου του Ιράν δήλωσε ότι δύο διαδοχικές εκρήξεις επηρέασαν δύο πετρελαιοφόρα το πρωί της Πέμπτης σε αυτό που περιγράφηκε ως «επιθέσεις».

Το τμήμα των Εμπορικών Επιχειρήσεων του βρετανικού Ναυτικού εξέδωσε προειδοποίηση για «απροσδιόριστο» περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν. Παράλληλα, το Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Τεχεράνης αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν. «Τόσο η Βρετανία όσο και οι σύμμαχοι της χώρας διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου.

T

Ο αμερικανικός 5ος Στόλος ανέφερε στο Bloomberg ότι δύο τάνκερ έχουν υποστεί ζημιές σε ένα επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν, το οποίο ένας από τους χειριστές του πλοίου περιέγραψε ότι μοιάζει με επίθεση. To βρετανικό ναυτικό προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση στα πλοία του να κινούνται με εξαιρετική προσοχή στην περιοχή διευκρινίζοντας ότι ερευνά το περιστατικό.

Το περιστατικό έρχεται ένα μήνα μετά από μια άλλη επίθεση στα πλοία που σημειώθηκε στον Κόλπο του Ομάν. Στις 12 Μαΐου, τέσσερα πετρελαιοφόρα – δύο Σαουδικές, ένα Εμιράτο και ένας Νορβηγός – είχαν στοχεύσει μακριά.

τανκερΟμάν