Κόσμος|13.06.2019 17:21

Παγκόσμιος συναγερμός μετά τις επιθέσεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν (pics + vid)

Μαρία Ανδρικάκη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις αναφερόμενες επιθέσεις σε δύο τάνκερ που έπλεαν στον κόλπο του Ομάν το πρωί της Πέμπτης (13/6). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα δύο τάνκερ σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις σημαίνοντας παγκόσμιο συναγερμό. Οι εκρήξεις φαίνεται πως προκλήθηκαν από επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον των δεξαμενόπλοιων Kokuka Courageous και Front Altair, με σημαίες Παναμά και Νήσων Μάρσαλ αντίστοιχα.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων υποστηρίζει ότι το Front Altair βυθίστηκε, όμως η ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία εκείνο ανήκει, το διαψεύδει. Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, στο πλήρωμα του πλοίου  βρίσκονται και 11 Ρώσοι.

Copyright: AP

Παρόλο που τα τάνκερ τυλίχθηκαν στις φλόγες, εκκενώθηκαν έγκαιρα, και σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές, το πλήρωμά τους είναι ασφαλές. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες χώρες εμπλέκονται στο περιστατικό, αν και το Υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας υποστηρίζει ότι τα εμπορεύματα των δυο δεξαμενόπλοιων είναι ιαπωνικά.

Ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών να χαρακτηρίζει την επίθεση «παραπάνω από ύποπτη», καθώς το περιστατικό έρχεται σχεδόν έναν μήνα μετά την επίθεση σε τέσσερα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν: δυο της Σαουδικής Αραβίας, ένα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κι ένα νορβηγικό. Τότε η Ουάσιγκτον είχε σκιαγραφήσει το Ιράν ως υπαίτιο της επίθεσης, η Τεχεράνη όμως το διέψευσε κατηγορηματικά.

Copyright: AP

Αυτή τη στιγμή, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε βρίσκεται στο Ιράν, σε συνάντηση με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί, σε μια επίσκεψη που έχει ως στόχο την ανάπτυξη
σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και τη μείωση της έντασης Τεχεράνης – Ουάσιγκτον.

Οι εκρήξεις στα δύο πετρελαιοφόρα έχουν σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άλμα που αγγίζει σχεδόν το 4% κι εκφράζονται ανησυχίες για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.

Tα δύο πετρελαιοφόρα φέρεται να χτυπήθηκαν από τορπίλες και μαγνητικές νάρκες, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Daily Μail»!

Το πρώτο τάνκερ MT Front Altair, με σημαία «Νήσων Μάρσαλ», χτυπήθηκε από τορπίλη και το δεύτερο, το «Kokuka Courageous» (με σημαία Παναμά) φέρεται να χτυπήθηκε από μαγνητική νάρκη, σύμφωνα με ναυτιλιακό πράκτορα. 

Η αντίδραση της Μόσχας

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ριαμπκόφ τόνισε επίσης πως το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν οι εντάσεις με την Τεχεράνη.

«Η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική, ώστε η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ή να μην κατανοηθούν πλήρως οι αιτίες και οι συνέπειες των διάφορων γεγονότων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Συνεπώς θα ήταν λάθος να μιλάμε για ένα περαστικό επεισόδιο. Αυτό αντανακλά την γενικά εξαιρετικά οξυμένη κατάσταση στην περιοχή» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ριαμπκόφ

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασής γύρω από το Ιράν, χρειάζεται με ηρεμία, απροκατάληπτα να δούμε τι συνέβη, να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, τα οποία το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ρίξουν λάδι στην φωτιά».

Ομάντανκερ