Κόσμος|23.06.2019 08:43

Δήμαρχος Σμύρνης στο Έθνος: «Όλα θα πάνε καλά για τον Ιμάμογλου»

Γιώργος Σκαφιδάς

Ο δήμαρχος της Σµύρνης, της τρίτης µεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, Τουντς Σoγιέρ, βρέθηκε στην Ελλάδα για να προωθήσει την υλοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σµύρνης - Θεσσαλονίκης και µίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για τις θετικές προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις εκλογές που διεξάγονται σήµερα στην Κωνσταντινούπολη. 

Τι σας φέρνει στην Αθήνα;

Πριν από δύο χρόνια η κρατική Συµφωνική Ορχήστρα της Σµύρνης έδωσε µια συναυλία µαζί µε τον Γιώργο Νταλάρα στην Τουρκία. Τότε αποφασίστηκε να ακολουθήσει µια συναυλία στην Αθήνα. Ηταν καθήκον µου να έρθω και να γίνω µέρος αυτής της εκδήλωσης (σ.σ.: που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Τετάρτη στο Ηρώδειο). Συναντήθηκα, επίσης, µε τον δήµαρχο της Νέας Σµύρνης.

Μαζί προσπαθούµε να διοργανώσουµε ένα πολιτιστικό φεστιβάλ φέτος στη Σµύρνη και του χρόνου στη Νέα Σµύρνη, τον µήνα Οκτώβριο. Υπάρχει, όµως, και ένας άλλος λόγος που µε έφερε στην Ελλάδα. Αυτός είναι η προοπτική της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης µεταξύ Σµύρνης και Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία µιας τέτοιας γραµµής αποτελεί όνειρο για τους πολίτες και στις δύο πλευρές, καθώς και για µένα προσωπικά.

Είµαστε πλέον πολύ κοντά στο να κάνουµε πραγµατικότητα αυτό το όνειρο. Θεωρώ ότι θα γίνει πράξη φέτος τον Οκτώβριο. Οι επιχειρηµατίες είναι έτοιµοι να αναλάβουν το ρίσκο, ξεκινώντας αυτήν τη γραµµή δροµολογίων. Εµείς, από την πλευρά µας, είµαστε έτοιµοι να τους υποστηρίξουµε, µε στόχο να περιορίσουµε το ρίσκο τους. Βρέθηκα στην Αθήνα για να τους συναντήσω, να διαπιστώσω την πρόοδο που έχει γίνει, να δω εάν χρειάζονται κάτι από εµένα επί του παρόντος.

Τυχαίνει, ωστόσο, να έρχεστε στην Ελλάδα σε µια περίοδο έντασης στα ελληνοτουρκικά…

Η πολιτική σε τοπικό επίπεδο (local politics) είναι κάτι διαφορετικό από την πολιτική σε επίπεδο κυβερνήσεων. Οι πολιτικές µας είναι βαθύτερες και περισσότερο περιεκτικές. ∆εν µε νοιάζει τι συζητούν µεταξύ τους οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Με ενδιαφέρουν οι σχέσεις ανάµεσα στους δύο λαούς. Προσπαθώ να βελτιώσω αυτές τις σχέσεις. Αυτή είναι η πολιτική µου. Εχουµε πίσω µας αιώνες που περάσαµε µαζί, αιώνες στη διάρκεια των οποίων συνδηµιουργήσαµε µια κουλτούρα. Θέλω να αναζωογονήσω τη φιλία. Θέλω να γίνουµε καλοί φίλοι µεταξύ µας. Οι τοπικές πολιτικές µπορούν να έχουν θετική επίδραση και στις κυβερνητικές πολιτικές.

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις επαναληπτικές εκλογές που διεξάγονται σήµερα (Κυριακή 23 Ιουνίου) µεταξύ Εκρέµ Ιµάµογλου και Μπιναλί Γιλντιρίµ στην Κωνσταντινούπολη;

Ολα θα πάνε καλά (σ.σ.: το σύνθηµα των υποστηρικτών του Ιµάµογλου).

Είστε αισιόδοξος, λοιπόν, για µια νίκη του Ιµάµογλου. ∆εν φοβάστε όσα µπορεί να ακολουθήσουν;

Η ζωή δεν είναι εύκολη. Είτε ο Ιµάµογλου κερδίσει είτε εκείνος χάσει θα είναι δύσκολα. ∆εν υπάρχει αµφιβολία. Αλλά έχουµε συνηθίσει. Το καλό είναι ότι, ενώ κανείς δεν έτρεφε την ελπίδα στην Τουρκία ότι τα πράγµατα θα µπορούσαν να αλλάξουν, τώρα όλοι έχουν καταλάβει ότι τα πράγµατα θα αλλάξουν και αυτή η ελπίδα µας δίνει ενθουσιασµό.

Μια αλλαγή θα µπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στα ελληνοτουρκικά;

\Χωρίς αµφιβολία. Οι λαοί δεν χρειάζονται πολιτικές του παρελθόντος που έχουν πια τελειώσει. Θέλουν να κάνουν µπίζνες, να κάνουν πράγµατα µαζί, να ζήσουν εν ειρήνη.

δημοτικές εκλογές ΤουρκίαEκρέμ Ιμάμογλου