Κόσμος|29.06.2019 14:22

Την Κυριακή το Γιαβούζ στην Καρπασία - «Μάχη» με τις NAVTEX

Newsroom

Πλώρη για την περιοχή του Ακρωτηρίου του Απ. Αντρέα έβαλε από τις 7.00 το πρωί του Σαββάτου το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές σημείο του στόχου “Karpaz-1”, σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου. Αναμένεται ότι εντός των αμέσως επόμενων ωρών η Τουρκία θα εκδώσει παράνομη Navtex για το σημείο της γεώτρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Philenews, το Yavuz θα φτάσει στην περιοχή της Καρπασίας το μεσημέρι της Κυριακής. Yπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, με Navtex που εξέδωσε, δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τη Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018.

Πηγή: hellasjournal.com

Απάντηση από την γαλλική εταιρεία

Η γαλλική πολυεθνική Bourbon Offshore, απάντησε χθες στα ερωτήματα του «Φ» σε σχέση με συνεργασία που υπήρξε μεταξύ του ειδικού για υποστήριξη υπεράκτιων υδρογονανθράκων πλοίου της «Bourbon Topaz» με το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. «Το σκάφος μας, Bourbon Topaz, πράγματι ήταν στην περιοχή (αγκυροβόλιο Αττάλειας), αλλά αποχώρησε ήδη από εκεί με τελικό προορισμό τη Βόρεια Θάλασσα. Δεν έχουμε συμβόλαιο για περαιτέρω συνεργασία με το Yavuz», απάντησε στον «Φ» εκπρόσωπος της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι το Bourbon Topaz είχε φτάσει στο αγκυροβόλιο Αττάλειας στις αρχές της εβδομάδας από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ προχθές Τετάρτη προσέγγισε το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, προς το οποίο για μερικές ώρες μετέφερε εξοπλισμό. Όπως έγραψε την Πέμπτη ο «Φ», απευθυνθήκαμε προς την εταιρεία -που έχει έδρα τη Γαλλία- με σειρά ερωτημάτων σε σχέση με πιθανές παραβιάσεις της κυπριακής και διεθνούς νομοθεσίας.

Ανατολική Μεσόγειοςκυπριακή ΑΟΖΤουρκία