Κόσμος|29.06.2019 22:53

Carola Rackete: Η καπετάνισσα του Sea Watch που πήγε κόντρα στον Σαλβίνι (vids)

Αθανασία Κουλέτα

Είναι μόλις 31 ετών και όμως μέσα σε ένα βράδυ κατάφερε να μιλούν για εκείνη τα διεθνή Μέσα. Πώς; Σπάζοντας τον αποκλεισμό των ιταλικών αρχών σε πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες και «δένοντας» στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, σώζοντας περισσότερους από 40 ανθρώπους.

Η Carola Rackete, γερμανικής καταγωγής, είναι η καπετάνισσα του πλοίου «Sea Watch 3», του ομώνυμου γερμανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που διασώζει πρόσφυγες στις θάλασσες της Μεσογείου. Το βράδυ της 28ης Ιουνίου 2019, η Rackete ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να ελλιμενήσει το σκάφος της που βρισκόταν επί 14 ημέρες στη θάλασσα, ανοικτά της Ιταλίας, σε διεθνή ύδατα.

Το «Sea Watch» είχε περισυλλέξει 53 πρόσφυγες στις 12 Ιουνίου στις ακτές της Λιβύης. Οι 13 απομακρύνθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας και αποβιβάστηκαν στην Λαμπεντούζα, ενώ οι υπόλοιποι 40 παρέμειναν σε αυτό για 14 ολόκληρες ημέρες, αφού το ιταλικό λιμενικό δεν έδινε την απαραίτητη άδεια ώστε το σκάφος να δέσει σε λιμάνι. 

T

Γνωρίζοντας ότι διακινδυνεύει την ελευθερία της και παρά τον αποκλεισμό που είχε κηρύξει ο Ματέο Σαλβίνι, η 31χρονη καπετάνισσα πήρε την απόφαση να μπει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. «Αποφάσισα να μπω στο λιμάνι. Γνωρίζω τι ρισκάρω, όμως οι ναυαγοί που έχω στο πλοίο μου είναι εξαντλημένοι κι εγώ θα τους μεταφέρω κάπου με ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια. 

Αφού έδεσε στη Λαμπεντούζα, η ιταλική εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον της για διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα. Μετά τον ελλιμενισμό, η ιταλική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή της, ενώ οι πρόσφυγες παραμένουν στο σκάφος, όπως μετέδωσε η RAI. Επισης, σύμφωνα πάντα με την ιταλική κρατική τηλεόραση, η καπετάνισσα συνελήφθη γιατί «προέβαλε αντίσταση σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού». Η Rackete βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξη.

Μιλώντας στην εφημερίδα «La Repubblica», πριν από τη σύλληψή της, η 31χρονη δήλωσε, απαντώντας στην ερώτηση αν είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της: «Ναι και ήμουν από την αρχή αυτής της ιστορίας. Και θα είχα μπει νωρίτερα στη Λαμπεντούζα, καθώς η πολιτική κατάσταση δεν μου άφηνε ελπίδες. Ωστόσο δεν είμαι μόνη μου, η όποια επιλογή μου θα έχει νομικές συνέπειες στον επικεφαλής της αποστολής, τον ιδιοκτήτη του πλοίου αλλά και στο προσωπικό εδάφους που εργάζεται για το Sea Watch. Κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για σοβαρά αδικήματα. Δεν είναι εύκολο, ανησυχώ γι' αυτούς». 

Ωστόσο, η ανάγκη να σωθούν οι 40 εναπομείναντες πρόσφυγες στο πλοίο έκαμψε κάθε αναστολή της και η Rackete έπραξε, τελικά, αυτό που στη δική της συνείδηση έμοιαζε αυτονόητο: πήγε κόντρα στην ακροδεξιά πολιτική του Σαλβίνι που επιβάλλει όχι μόνο να μην σώζονται οι ναυαγοί πρόσφυγες αλλά και να τιμωρούνται όσοι τους βοηθούν. 

Τις τελευταίες ώρες το διαδικτύο έχει γεμίσει με μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην 31χρονη Carola, συνοδευόμενα από το hashtag #FreeCarola, ενώ οι εικόνες που δείχνουν την ιταλική ακτοφυλακή να τη συλλαμβάνει και εκείνη να είναι απόλυτα ψύχραιμη, γνωρίζοντας πως έχει κάνει το ανθρώπινο καθήκον της, έχουν γίνει viral.

T

Για το τέλος, ας κρατήσουμε τα λόγια της ίδιας από τη συνέντευξή της στην Repubblica, για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με το Προσφυγικό: «Η ζωή μου ήταν εύκολη, μπόρεσα να φοιτήσω σε τρία πανεπιστήμια και στα 23 μου ήμουν απόφοιτη. Είμαι λευκή, Γερμανίδα, γεννήθηκα σε μια χώρα πλούσια με ένα διαβατήριο "σωστό". Όταν τα συνειδητοποίησα όλα αυτά, ένιωσα ότι έχω ηθική υποχρέωση να βοηθήσω όσους δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα».

Έτσι κι έκανε, δείχνοντας σε όλο τον πλανήτη τι θα πει ανιδιοτέλεια και αλληλεγγύη. 

Ματέο ΣαλβίνιCarola RacketeSea Watch