Κόσμος|02.07.2019 16:16

Αυτή είναι το φαβορί για την Προεδρία της Κομισιόν - Κριστίν Λαγκάρντ για ΕΚΤ

Μαρία Ψαρά

Από το… μηδέν ξεκινούν οι συζητήσεις των ηγετών. Όλοι δήλωσαν αισιόδοξοι για εξεύρεση συμβιβασμού σήμερα, κατά την τρίτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η σκληρή γραμμή του ΕΛΚ να διεκδικήσει πάση θυσία την προεδρία της Κομισιόν αναμένεται να δυσκολέψει περαιτέρω τα πράγματα.

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντέαρ Λάιεν είναι το νέο πρόσωπο που έχει μπει δυναμικά στο «σχήμα» της πρότασης που συζητούν οι ηγέτες στις Βρυξέλλες. Η 60χρονη Φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε στο Βέλγιο, είναι πολιτικός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και μητέρα 7 παιδιών.

Προς το παρόν, η Σύνοδος Κορυφής καταγράφει τρεις ώρες καθυστέρησης, αφού ο Πρόεδρος Τουσκ συνεχίζει τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κρατών μελών, προκειμένου να βγει τελικά λευκός καπνός απόψε για τα πρόσωπα που θα γίνουν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών για την επόμενη πενταετία.

Στο νέο σενάριο που συζητείται, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνεται ο Φιλελεύθερος Πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ενώ η νυν πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προαλείφεται για επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, το «τιμόνι» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λέγεται ότι θα μοιραστεί ανάμεσα σε ΕΛΚ και Σοσιαλιστές και ο Σλοβάκος Ευρωπαίος Επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς αναμένεται να συζητηθεί για Ύπατος Αντιπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτήν την εκδοχή, ο Φρανς Τίμερμανς, μέχρι χθες απόλυτο φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν, προορίζεται για Επίτροπος Οικονομικών και Βιομηχανίας, ενώ η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο για Επίτροπος Προϋπολογισμού.

T

Όλοι δήλωσαν αισιόδοξοι για εξεύρεση συμβιβασμού σήμερα. Ωστόσο, η σκληρή γραμμή του ΕΛΚ να διεκδικήσει πάση θυσία την προεδρία της Κομισιόν αναμένεται να δυσκολέψει περαιτέρω τα πράγματα.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την ίδια στιγμή, στο Στρασβούργο ξεκίνησε σήμερα η πρώτη Ολομέλεια μετά τις Ευρωεκλογές. Σήμερα, παράλληλα με τους ηγέτες των κρατών μελών, συναντιούνται οι πολιτικές ομάδες, προκειμένου να προτείνουν τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Οι υποψηφιότητες έχουν διορία μέχρι τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

«Είναι ευκαιρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δείξει την αυτονομία του και να αποφασίσει για το δικό του Πρόεδρο. Να μην αφήσει δηλαδή τους ηγέτες να διαλέξουν, αλλά να ψηφίσουν οι ευρωβουλευτές», είπε στο ethnos.gr Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες διεκδικούν τη θέση του Προέδρου του ΕΚ, ως κομμάτι της γενικότερης λύσης για συμβιβασμό.

T

Από πλευράς ΕΛΚ, αναμένεται να προταθεί το όνομα του Μάνφρεντ Βέμπερ. Από πλευράς Πρασίνων, η επικρατέστερη είναι η Σκα Κέλερ. Οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους. Πάντως, ο Φρανς Τίμερμανς αν και εκλεγμένος επέλεξε να μην γίνει ευρωβουλευτής, αφού η ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων έληξε χωρίς να τα αποδεκτεί.

Η ψηφοφορία για το νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη. Και στον πρώτο γύρο, υποψήφιοι θα είναι εκείνοι που θα προτείνουν οι ομάδες, ανεξάρτητα από το ποιον θα επιλέξουν οι ηγέτες. Ωστόσο τα ονόματα μπορεί να αλλάξουν στο δεύτερο και τον τρίτο γύρο.

Κριστίν ΛαγκάρντΚομισιόνΣύνοδος ΚορυφήςΕΚΤ