Κόσμος|15.11.2018 17:20

Η φάλαινα - δολοφόνος έχει προσωπικότητα παρόμοια με τον άνθρωπο

Newsroom

Θηλαστικό κι εκείνη, θηλαστικό και ο άνθρωπος αλλά ποιος θα υπέθετε ότι η φάλαινα δολοφόνος, κοινώς η Όρκα, έχει παρόμοια προσωπικότητα με την ανθρώπινη; 

Αυτό υποστηρίζει έρευνα Ισπανών επιστημόνων οι οποίοι μελέτησαν τη συμπεριφορά 24 φαλαινών του είδους, 6 εκ των οποίων αιχμαλωτίστηκαν στην πορεία της ζωής τους ενώ οι υπόλοιπες γεννήθηκαν σε κατάσταση αιχμαλωσίας. 

Οι επιστήμονες παρατήρησαν τις φάλαινες αναφορικά με διάφορα γνωρίσματα των ανθρώπων όπως ανεξαρτησία, γενναιότητα, παιχνίδι, ευαισθησία, προστατευτικότητα. Στη συνέχεια, σύγκριναν τα αποτελέσματα με εκείνα από αντίστοιχες μελέτες για τους ανθρώπους και τους χιμπατζήδες. Κατέληξαν στο ότι και τα τρία θηλαστικά παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά. 

Ένας εκ των επιστημόνων της ομάδας δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει τη συμπεριφορά των φαλαινών δολοφόνων σε σύγκριση με εκείνη των ανθρώπων και άλλων θηλαστικών και εξηγεί πως είναι πιθανό αυτά τα χαρακτηριστικά να έχουν αναπτυχθεί εξίσου στις φάλαινες και στους ανθρώπους επειδή είναι απαραίτητα για τη διάδραση σε ομάδες με στενούς δεσμούς όπως οι ανθρώπινες και άλλων θηλαστικών. 

Αυτό που ωστόσο επισημαίνουν οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το Newsweek, είναι ότι η αιχμαλωσία επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά των φαλαινών δολοφόνων, αυξάνοντας την εμφάνιση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών όπως η επιθετικότητα. 

έρευναφάλαινα όρκα